Ziare.com

Neagu, Transelectrica: Sistemul energetic a fost violat pe toate partile in ultimii 20 de ani

Vineri, 30 Mai 2014, ora 20:14

   

Neagu, Transelectrica: Sistemul energetic a fost violat pe toate partile in ultimii 20 de ani
Sistemul energetic romanesc "a fost violat pe toate partile" in ultimii 20 de ani, dar este inca in functiune, a afirmat Carmen Neagu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la o conferinta.

"Deschiderea pietei si interconectarea (pietei energetice cu statele vecine - n.red.) se vor face. Au fost specialisti care au construit un sistem energetic care, imi permit sa spun, desi a fost violat pe toate partile in ultimii 20 de ani, inca este in functiune si Romania pana astazi nu a experimentat un black-out (pana de curent), ba a ajutat tarile vecine in situatii dificile. Ar fi bine sa asiguram energie din capacitati energetice romanesti", a spus Neagu, in conferinta "Mediafax Talks about Energy".

Prezent la conferinta, Valentin Mircea, avocat in firma de avocatura Mircea si Asociatii, a afirmat ca Romania are o supracapacitate energetica de productie a energiei care, este insa "iluzorie", pentru ca in mare parte este reprezentata de unitati invechite.

Potrivit lui Mircea, statul are un parti-pris fata de companiile energetice pe care le controleaza, desi ar trebui sa se comporte in mod egal cu toti jucatorii din paiata. De asemenea, "miscarile bruste", precum introducerea impozitului pe constructii speciale, ar trebui evitate sau, daca tot se introduc, macar sa fie bine fundamentate.

"Daca nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumanari. Este posibil sa ajungem, si la black-out-uri daca in trei-cinci ani vom vorbi de aceleasi lucruri. (...) Statul face miscari bruste, cum este de exemplu taxa pe stalp, care este, colac peste pupaza, ultima dintre masurile burste. Astfel de miscari trebuie evitate. Sunt mesaje negative care se transmit in ce priveste investitiile in Romania", a spus Mircea.

Guvernul reduce sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata fiind efectuata pana luni, 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.

Carmen Neagu a afirmat ca fara predictibilitate nu vor exista investitii, iar la elaborarea noii strategii energetice va fi foarte importanta stabilirea tipului de investitor dorit.

"Va trebui sa ne decidem ce ne dorim pentru investitiile in domeniul energetic: investitori speculativi sau investitori strategici seriosi?", a spus Neagu.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat, ca spera ca in luna octombrie, chiar daca este un termen ambitios, Departamentul pentru Energie sa prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucreaza 25 de oameni din sectorul energetic.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2775 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.

"Sistemul energetic a fost violat pe toate partile in ultimii 20 de ani "

inseamna ca i-a placut daca a stat atat de mult timp sa fie violat :P

just kidding

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor