Patru companii amendate pentru trucarea unor licitatii organizate de Transgaz (Video)

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 09:58
1969 citiri
Patru companii amendate pentru trucarea unor licitatii organizate de Transgaz (Video)
Foto: finantistii.ro

Consiliul Concurentei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a doua licitatii organizate de Transgaz Medias, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.

Potrivit sursei citate, sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz SA in perioada 2009 - 2011, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

"Avem dovezi ca aceste companii s-au inteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Intelegerile de trucare a licitatiilor reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea, de catre autoritatea contractanta, a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Companiile SC Condmag SA si SC Inspet SA au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizata in anul 2009.

Potrivit Consiliului Concurentei, trucarea ofertelor a constat in schimbul de informatii sensibile, cu caracter confidential, care au permis Inspet sa castige licitatia, conform unei intelegeri prealabile.

Compania Moldocor SA a fost amendata cu 2.235.028 lei (500.000 euro) si T.M.U.C.B. SA cu 11.384.975 lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Conducta de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizata in anul 2011. Trucarea licitatiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenti: SC T.M.U.C.B. SA a transmis Moldocor informatii confidentiale cuprinse in oferta sa financiara.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#amenda companii Transgaz, #amenda licitatii Transgaz , #privatizare