CE ancheteaza Transgaz. E suspectata ca a impiedicat exportul de gaze UPDATE Ce spune compania

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 12:23
4389 citiri
CE ancheteaza Transgaz. E suspectata ca a impiedicat exportul de gaze UPDATE Ce spune compania
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a deschis joi o procedura oficiala de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectata ca a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anuntat vineri executivul european.

Decizia vine la un an dupa inspectiile desfasurare la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom de catre inspectori de concurenta ai Comisiei Europene.

Romania este al treilea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda si Marea Britanie, si dispune de rezerve importante de gaze naturale, daca se includ si zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, si este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, citata in comunicat.

Concret, investigatia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze din Romania catre alte state membre ale UE.

"Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investitii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare; precum si argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveste", arata Comisia.

Potrivit CE, daca suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirma, acesta inseamna o incalcare a normelor antitrust ale UE si o restrangere a concurentei, avand ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

Astfel, Comisia Europeana va efectua o investigatie aprofundata.

UPDATE 12:23 - Compania de stat Transgaz a reactionat vineri la anuntul Comisiei Europene, precizand ca va lua toate masurile necesare pentru clarificarea situatiei si va asigura informatiile si documentele de care Comisia Europeana va avea nevoie in cadrul investigatiei.

"SNTGN Transgaz SA doreste sa informeze pe toti cei interesati asupra faptului ca, in continuare, compania va intreprinde cu celeritate toate diligentele necesare pentru clarificari si pentru mobilizarea eficace a resurselor si asigurarea datelor, informatiilor, si documentelor de care Comisia Europeana va avea nevoie in procesul de investigatii suplimentare initiat", arata compania, intr-un comunicat.

Compania de stat da asigurari ca investigatia nu afecteaza operatiunile Transgaz.

Anul trecut, Transgaz a angajat o firma de avocatura pentru a apara compania in urma posibilului diferend in urma controlului efectuat in iunie 2016 de Comisia Europeana.

Angajarea casei de avocatura era necesara "pentru etapele ce urmeaza inspectiei si in toate actiunile ulterioare in cazul AT 40335 al Comisiei Europene", preciza compania, in august 2016.

Compania considera ca ancheta Comisiei Europene inseamna riscuri pentru Transgaz, iar juristii companiei de stat nu sunt suficient de competenti pentru un astfel de litigiu.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#Transgaz ancheta export gaze, #Transgaz ancheta Comisia Europeana , #stiri Transgaz