Ziare.com

Compania de stat care transporta gazele romanilor, investigata de UE: E inacceptabil!

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 17:12

   

Compania de stat care transporta gazele romanilor, investigata de UE: E inacceptabil!
Comunitatea Energiei a cerut Transgaz sa explice motivele pentru care nu respecta reglementarile UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, institutia europeana urmand sa evalueze cazul alaturi de Comisia Europeana.

"Este inacceptabil pentru un membru UE sa nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz sa fi incalcat reglementarile din cel de-al treilea pachet energetic", a declarat Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunitatii Energiei, pentru site-ul ICIS, specializat in stiri din domeniul energiei.

De asemenea, oficialul european a afirmat ca o viitoare investigatie realizata de Comunitatea Energiei si Comisia Europeana va evalua cazul Transgaz.

Reprezentantii Comunitatii Energiei au cerut Transgaz sa explice motivele pentru nerespectarea cerintelor prevazute de legislatia Uniunii Europene in legatura cu furnizarea transparenta a datelor privind tranzitul gazelor naturale din Rusia la punctele de intrare si iesire cu Ucraina si Bulgaria, potrivit ICIS.

Gazoductul in discutie este Trans-Balkan, care transporta gaze naturale rusesti pe teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, Romaniei, Bulgariei si Turciei.

Ce probleme are interconectorul de gaze Romania - Bulgaria

Raspunsul Transgaz

Transgaz a raspuns miercuri solicitarii institutiei si a recunoscut ca nu a respectat legislatia europeana in acest caz, invocand in acest sens motive "obiective" legate de contractele cu compania ruseasca Gazprom, conform ICIS.

De asemenea, compania a precizat ca orice incalcare a termenilor comerciali din contractele cu Gazprom ar putea conduce la initierea unor litigii de catre producatorul din Rusia, la cererea unor despagubiri sau la punerea in pericol a securitatii energetice din regiune.

Publicatia online precizeaza ca Transgaz si Gazprom nu au raspuns la intrebarile ICIS pana la aparitia articolului.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Transgaz nu au dorit sa comenteze.

Care sunt ingrijorarile

Comunitatea Energiei si-a aratat ingrijorarea legata de punctele de interconectare ale Romaniei cu Ucraina, notand ca Transgaz nu face publice date referitoare la tranzitul de gaze pentru punctele Isaccea II si III.

"Desi punctele Isaccea I, II si III sunt considerate ca punste relevante de ANRE, nu exista date referitoare la capacitatea asociata cu acestea. Articolul 18 din reglementarile Comisiei Europene cere publicarea informatiilor legate de capacitatile tehnice, disponibile si contractate pentru toate punctele relevante", se arata in scrisoarea trimisa de Comunitatea Energiei catre Transgaz.

Institutia europeana explica in respectivul document ca orice exceptie de la aceasta reglementare trebuie aprobata de Comisia Europeana, insa chiar si in aceste conditii Transgaz ar fi trebuit sa publice date despre capacitatea disponibila, fara sa indice cifre exacte.

In raspunsul trimis Comunitatii Energiei, Transgaz arata ca Bulgargaz a contractat capacitatea Isaccea I pana la 31 decembrie 2016.

"Ca urmare a intelegerii cu Bulgargaz legata de publicarea datelor despre Isaccea I, Transgaz va trece la publicarea acestora cat de curand posibil, in acord cu reglementarile europene", se arata in scrisoare trimisa catre Comunitatea Energiei.

De asemenea, Transgaz indica faptul ca punctele de interconectare Isaccea II si III au fost stabilite in 1986 si, respectiv 1996, in urma unor acorduri intre guvernele Romaniei si Uniunii Sovietice/Federatiei Ruse, care se vor incheia in 31 decembrie 2015 si, respectiv 31 decembrie 2023.

"Orice incercare a Transgaz de a incheia unilateral aceste contracte ar avea consecinte ostile, de la litigii, cereri de despagubiri si punerea in pericol a securitatii energetice a regiunii. Situatia neconfortabila in care este Transgaz de a nu putea publica date despre Isaccea II si III rezulta din lipsa intelegerii cu partea rusa asupra publicarii datelor", se arata in raspunsul companiei de stat.

CE ar avea situatia punctelor de interconectare

Totodata, potrivit transportatorului de gaze, CE detine informatii detaliate cu privire la situatia punctelor de interconectare Romania-Bulgaria si Romania-Ucraina si institutia europeana apreciaza eforturile depuse de companie pentru a se conforma regulilor UE.

Comunitatea Energiei este formata din statele membre UE, plus Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia si Ucraina. Institutia internationala functioneaza din 2006 si are ca scop extinderea pietei energiei din UE astfel incat sa cuprinda si tari din Europa de Sud-Est.

In acest sens, Comunitatea Energiei lucreaza pentru adoptarea legislatiei UE din domeniul energiei si de catre statele din afara Uniunii, pentru atragerea de investitii si pentru asigurarea securitatii energetice in Europa.

De asemenea, institutia faca recomandari si impune masuri pe care statele membre trebuie sa le implementeze pentru aplicarea legislatiei europene din domeniul energiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4689 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"De asemenea, Transgaz indica faptul ca punctele de interconectare

Isaccea II si III au fost stabilite in 1986 si, respectiv 1996, in urma unor acorduri intre guvernele Romaniei si Uniunii Sovietice/Federatiei Ruse, care se vor incheia in 31 decembrie 2015 si, respectiv 31 decembrie 2023"
- i-auzi tata transgaz e bastion urss/respectiv federatzia rusa (pentru continuitate) ! :o(((

"Compania de stat care transporta gazele romanilor, investigata de UE: E inacceptabil!"

 

shulfaneli romanesti

blaturi cu gazprom, Ucraina , bulgaria si UE nu si-a luat partea. atzi pus capul jos si atzi promis ca nu se va mai intampla.e-hee fratzilor , incet incet va veni vremea sa raportatzi si cand mergetzi la WC avetzi rabdare.

 

@hashce-ctov 18.36

- e vorba de ue sau de contractele cu federatzia rusa care cica se termina in 2023 ? io' shtiu ca la rushi cea care incasa taxa la wc era kgb-ista ! :o(((

"Compania de stat care transporta gazele romanilor, investigata de UE: E inacceptabil!"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor