Transgaz obtine o finantare de 50 de milioane de euro pentru o noua conducta

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 21:50
4530 citiri
Transgaz obtine o finantare de 50 de milioane de euro pentru o noua conducta
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda companiei Transgaz 50 de milioane de euro pentru finantarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport de gaz, cat si cu coridorul BRUA, facand astfel legatura intre sistemele de transport din Europa de Sud-Est si Centrala si Europa de Vest, informeaza luni Ministerul Economiei.

Tranzactia este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker".

"Imprumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale in Europa, permitand valorificarea resurselor de gaze off-shore. Noua conducta va lega resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport de gaz, cat si cu coridorul BRUA.

Este vorba despre un proiect ce implica construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, impreuna cu infrastructura necesara la sol. Este un angajament ferm in ceea ce priveste securitatea energetica a Romaniei si o dovada a capacitatii Romaniei de a dezvolta si implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra intregii Uniuni Europene", a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau.

Potrivit unui comunicat de presa al Bancii Europene de Investitii, vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a afirmat ca acest proiect, sustinut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate in Marea Neagra, situate in Uniunea Europeana, consolideaza legaturile cu reteaua de transport de gaze din Europa de Vest si, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionarii cu gaze, iar in plus va consolida competitivitatea in sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetatenilor si economiei UE.

"Salut acest nou proiect sustinut de Planul de investitii pentru Europa, deoarece va contribui la sporirea securitatii energetice si a diversificarii in regiune, deja caracterizata de o vulnerabilitate severa fata de aprovizionarea cu gaze naturale.

Este o alta caramida in constructia Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia in UE sa fie mai sigura, mai accesibila si mai sustenabila. De asemenea, este o veste buna pentru consumatorii care vor vedea in cele din urma ca facturile pe gaz scadea", a sustinut vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic.

"Cooperarea fructuoasa intre Banca Europeana de Investitii si Transgaz vizeaza asigurarea finantarii proiectelor de investitii ale companiei, adica investitii strategice care faciliteaza indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabila si competitiva a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice.

Anul trecut, BEI a semnat doua contracte de finantare cu Transgaz, in valoare de 50 milioane de euro fiecare pentru punerea in aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) . Este de importanta strategica ca gazul produs in Marea Neagra sa fie incorporat in Sistemul National de Transport al gazelor si transportat pe piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze catre Romania si UE si pentru a garanta securitatea aprovizionarii cu gaze pentru consumatorii romani.

Sprijinul financiar al BEI va contribui in mod semnificativ la extinderea infrastructurii nationale de transport al gazelor", a mentionat, la randul sau, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#Transgaz finantare conducta , #stiri Transgaz