Liderul separatiştilor din Transnistria amenință cu ”un război mondial”. Avertisment pentru proeuropenii de la Chișinău

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 14:30
5785 citiri
Liderul separatiştilor din Transnistria amenință cu ”un război mondial”. Avertisment pentru proeuropenii de la Chișinău
Liderul separatiştilor de la Tiraspol, Vadim Kasrnoselski FOTO Vesti PMR

Liderul separatiştilor de la Tiraspol, Vadim Kasrnoselski, a ameninţat cu un ”război mondial” dacă Republica Moldova va încerca să reintegreze Transnistria, regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, transmite miercuri, 10 aprilie, Deschide.md.

Declarația acestuia vine ca reacţie la primul Forum pentru Reintegrare, care va avea loc joi, la Chişinău.

Potrivit declaraţiilor lui Krasnoselski, autorităţile din Republica Moldova îşi doresc astfel să legalizeze ”presiunile asupra Transnistriei, precum şi şantajul economic şi politic”.

”Cei care vor participa la acest forum jonglează cu torţe într-un depozit plin cu praf de puşcă. Este un lucru periculos. Mai devreme sau mai târziu, ar putea exploda. Ar putea să scape torţa şi să dea foc întregii lumi. Am spus întotdeauna: nu vă atingeţi de Transnistria. Escaladarea situaţiei în Transnistria este calea spre un război, probabil spre un război mondial”, a afirmat Krasnoselski.

Joi, 11 aprilie, la Chişinău va avea loc Forumul pentru Reintegrare, organizat de către Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare, în parteneriat cu Expert-Grup şi Asociaţia Promo-LEX.

La eveniment vor participa viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, reprezentantul special al UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, şi ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

Discuţiile se vor axa inclusiv pe subiectul schimbării mediului de securitate în regiunea transnistreană după 24 februarie 2022, când Rusia a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, şi pe rolul pe care ar putea să-l aibă UE, SUA, OSCE şi Ucraina în procesul de reintegrare, transmite Zonadesecuritate.md, citată de Deschide.md.

Quarterly Report - Editia 4

Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest...
Moldova, în fața celui mai important pas din istoria sa
Moldova, în fața celui mai important pas din istoria sa
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la UE vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Așa a decis joi Parlamentul de la Chișinău. În cadrul...
#Transnistria, #lider separatist transnistrean, #amenintare, #Razboi Mondial, #Republica Moldova , #Transnistria