Transnistria ar cere Moscovei alipirea la Rusia. "Pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 17:05
4923 citiri
Transnistria ar cere Moscovei alipirea la Rusia. "Pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova”
Transnistria FOTO: deschide.md

Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federaţia Rusă, informează joi, 22 februarie, Deschide.md, citând o declaraţie făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG.

Potrivit lui Ciorba, solicitarea ar urma să fie adoptată în timpul "congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile" din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie.

Deputatul transnistrean a atras atenţia asupra faptului că adunarea va avea loc cu o zi înainte de discursul preşedintelui rus Vladimir Putin adresat Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului rus).

Opozantul transnistrean nu exclude posibilitatea ca această directivă de a organiza congresul să vină chiar de la Moscova.

Ghenadie Ciorba presupune că, în cadrul congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federaţia Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în faţa Adunării Federale, care va lua decizia de a da curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol şi protestul organizat recent acolo împotriva aşa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chişinăului.

"De aici vine şi declaraţia recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetăţenii săi din Transnistria" a mai declarat Ciorba.

El a îndemnat aşa-zişii deputaţi ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin "pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext".

"Doamna preşedinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul Republicii Moldova. Dar dumneavoastră nu aţi luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârşitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creşterea apetitului agresorului" a conchis Ciorba, citat de INFOTAG.

Luni, liderul separatiştilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunţat convocarea aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chişinăului.

Potrivit presei din stânga Nistrului, convocarea a avut loc la solicitarea aşa-zişilor "primii deputaţi", care au acuzat Republica Moldova că încalcă drepturile şi înrăutăţeşte situaţia social-economică a transnistrenilor. Data adunării urmează să fie stabilită de pretinsul soviet suprem al Transnistriei.

Convocarea aşa-zişilor deputaţi transnistreni de toate nivelele a mai avut loc în anul 1990, când aceştia au proclamat republica, şi în 2006, când au acuzat Chişinăul de blocadă economică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politologul: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politologul: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a avizat...
#Transnistria, #alipire, #Rusia, #Tiraspol Transnistria, #putin, #Republica Moldova , #Republica Moldova