Moldova respinge ”declarațiile propagandistice”. ”Transnistria beneficiază de politicile Chișinăului”

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 19:53
1647 citiri
Moldova respinge ”declarațiile propagandistice”. ”Transnistria beneficiază de politicile Chișinăului”
Guvernul Moldovei respinge acuzațiile Tiraspolului FOTO Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova respinge "declaraţiile propagandistice" ale Tiraspolului, a afirmat miercuri vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău la rezoluţia adoptată anterior în cursul zilei de Congresul aşa-zişilor deputaţi "de toate nivelurile" din regiunea transnistreană, care au cerut "protecţia" Moscovei în faţa "presiunii sporite" din partea Republicii Moldova.

"Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare resping declaraţiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană", a declarat Oleg Serebrian pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potrivit vicepremierului moldovean, aceste politici îi avantajează pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng al Nistrului.

Congresul aşa-zişilor "deputaţi de toate nivelurile" din Transnistria a adoptat miercuri o rezoluţie în care acuză Chişinăul de "război economic" împotriva Tiraspolului şi cere "măsuri de protecţie" din partea Rusiei în faţa presupusei "presiuni sporite" a Chişinăului, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina vecină, potrivit AFP.

Primul din cele şapte puncte ale documentului se referă la înaintarea unei solicitări către autorităţile ruse de a proteja Transnistria de aşa-numita "blocadă economică" din partea Republicii Moldova.

Nemulţumirea Tiraspolului survine după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

De asemenea, deputaţii transnistrenii s-au plâns şi în legătură cu Legea cu privire la separatism adoptată de Chişinău. Conform unora dintre prevederile acesteia, "acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova", sunt pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani, relatează media de peste Prut.

Reacţia diplomaţiei ruse nu s-a lăsat aşteptată, Ministerul rus de Externe dând asigurări că pentru Moscova este o "prioritate protejarea" locuitorilor din Transnistria. Rusia "va examina cu atenţie" cererea Tiraspolului, a transmis MAE rus într-o declaraţie, fără să ofere mai multe precizări.

Deputaţii din Transnistria, reuniţi la Tiraspol într-un congres extraordinar, primul din 2006 încoace, au cerut parlamentului rus să "pună în aplicare măsuri pentru a proteja" acest mic teritoriu unde locuiesc "peste 220.000 de cetăţeni ruşi" în faţa "presiunii sporite din partea Republicii Moldova".

Transnistria se confruntă cu "ameninţări fără precedent de natură economică, socio-umanitară şi politico-militară", transmit ei în declaraţia lor.

Autorităţile separatiste susţin că acest congres a fost o reacţie la recenta introducere de către Chişinău a taxelor vamale la importurile din Transnistria.

În discursul său, liderul separatist Vadim Krasnoselski, citat de presa locală, a declarat că teritoriul este supus unei "politici de genocid", prin presiuni economice, "fizice", juridice şi lingvistice.

În rezoluţia lor, deputaţii din Transnistria cer, de asemenea, secretariatul general al ONU să împiedice "provocările" care ar putea duce la o "escaladare a tensiunilor".

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, temerile că războiul s-ar putea extinde în Transnistria au revenit mereu în actualitate.

Anul trecut, Tiraspolul a acuzat Kievul că ar dori să îl atace după ce a pretins că a dejucat un atentat împotriva liderilor săi în martie.

Ministerul rus al Apărării a afirmat din nou săptămâna trecută, fără a furniza nicio dovadă, că Ucraina ar pregăti o "provocare armată" împotriva Transnistriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Guvernul de la Chișinău urmărește integrarea economică a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian....
Ministrul de Externe al Ungariei dezaprobă interzicerea participării sportivilor Rusiei la Jocurile Olimpice
Ministrul de Externe al Ungariei dezaprobă interzicerea participării sportivilor Rusiei la Jocurile Olimpice
Geopolitica nu poate avea nimic de-a face cu sportul, iar pedepsirea sportivilor din astfel de motive este inacceptabilă, precum şi sugestia ca sportivilor unei naţiuni să nu li se permită să...
#Transnistria, #Transnistria Republica Moldova, #Chisinau, #propaganda, #Rusia, #guvern Moldova , #Transnistria