Care sunt cele mai transparente primării din țară. Instituțiile României devin opace sub pretextul războiului și pandemiei

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 21:50
3953 citiri
Care sunt cele mai transparente primării din țară. Instituțiile României devin opace sub pretextul războiului și pandemiei
Autoritățile uită să implice cetățenii în realizarea bugetelor FOTO Arhivă Ziare.com

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Funky Citizens, România stă în continuare prost în ce privește transparența publică, în special la capitolul participare publică în ce privește adoptarea bugetelor locale.

Cercetarea s-a uitat în mod special asupra eforturilor municipalităților de a implementa noul buget, unde, cele mai fericite cazuri de primării, întârzierile față de calendarul normal și legal au fost de două luni. Cu toate astea, datele pe 2022 arată o ușoară îmbunătățire față de 2021, cea mai transparentă primărie fiind cea de la Sectorul 6 al Capitalei, condusă de Ciprian Ciucu.

În analiza ONG-ului au intrat date despre transparența celor 103 municipalități din România, precum și oportunitatea de participare pentru cetățeni în realizarea bugetului dar și termeni de timp disponibil pentru consiliile locale care să poată superviza procesul bugetar.

„Problema transparenței și a oportunităților de participare pentru cetățeni rămâne însă una foarte mare - mult prea multe municipalități au informația disponibilă în formate ilizibile (pdf scanat), greu accesibile (într-un colț de site aflăm că totuși cetățenii ar putea participa la dezbaterea pe buget) sau indisponibile de o manieră coerentă (informația este împărțită în diverse secțiuni). Din păcate, cu câteva excepții, la acest capitol nu există multe îmbunătățiri sau problemele majore observate sunt aceleași ca anul trecut”, se arată în studiu.

Lipsa dialogului între cetățeni și autorități

O altă problemă identificată în cercetare este lipsa unui cadru coerent de dialog între cetățeni, ONG-uri și autorități locale, care duce astfel la o lipsă de interes pentru implicarea în deciziile publice. Nici legea care ar trebui să reglementeze transparența decizională nu ajută prea mult.

Conform calendarului pe 2022, autoritățile locale din România ar fi trebuie să publice proiectele de buget până pe 12 ianuarie. Din 109 municipii, doar 48 am îndeplinit termenul, numărul fiind chiar mai mic față de 2021, când 56 de municipalități s-au conformat. Mai mult, în 14 municipii bugetul a fost adoptat în mai puțin de 15 zile, îngreunând cetățenii care au dreptul legal să depună contestații.

Într-un top realizat de Funky Citizens, cele mai transparente autorități locale din țară sunt Primăria Sectorului 6, Alexandria, Brașov, Deva, Hunedoara, Pitești, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca șiu Constanța.

La polul opus se regăsesc Reșița, precedat de Orăștie, Târgu Secuiesc, Sighetu Marmației, Motru, Lupeni, Gheorgheni, Caransebeș, Beiuș și Tecuci.

Cele mai transparente municipalități:

Cele mai netransparente municipalități:

„Din păcate, România a sacrificat principiul transparenței sub pretextul pandemiei și acum al războiului. De asemenea, înregistrăm scăderi la partea de supervizare a procesului bugetar, deciziile luate pe repede-înainte nelăsând prea mult loc de prea multe analize nici măcar Parlamentului sau altor instituții cu rol în proces. Aceste două elemente trebuie îmbunătățite, mai ales acum când ne-am asumat angajamente precum aderarea la OCDE, organism care analizează și aceste aspecte ale bugetelor publice.” a notat Elena Calistru, președintele Funky Citizens.

În concluzii, cercetarea arată că administrația din România tranzitează în continuare foarte greu către o guvernare deschisă, lucru vizibil din modul în care marea majoritate a municipiilor aleg să publice proiecte importante pe site-ul primăriei, adesea în formate scanate, needitabile sau spre deloc.

„Dacă vrem o deschidere reală a guvernării către cetățeni, atunci dezbaterea bugetelor cu prilejul adoptării lor este un bun punct de pornire. Însă procesul bugetar este mult mai larg și pentru a avea o implicare reală a cetățenilor, efortul trebuie să fie mai larg și constant, cu dezbateri tematice sau pentru trasarea liniilor prioritare pe tot parcursul anului bugetar”, se mai subliniază în cercetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#transparenta, #transparenta primarii, #cercetare transparenta, #transparenta romania, #primarii romania , #stiri politice