Pacienții care primesc organe prin transplant moștenesc amintirile și personalitățile donatorilor: ce arată cazurile analizate de cercetători

Joi, 12 Decembrie 2024, ora 21:20
3310 citiri
Pacienții care primesc organe prin transplant moștenesc amintirile și personalitățile donatorilor: ce arată cazurile analizate de cercetători
Imagine din timpul unei intervenții chirurgicale FOTO Pixabay

Persoanele care primesc organe prin transplant au raportat schimbări ciudate în emoțiile, gusturile și amintirile lor.

Acest fenomen este frecvent întâlnit la cei care primesc inimi, dar și pacienții care au trecut printr-un transplant de rinichi, plămâni sau chiar piele, care au observat modificări ale preferințelor alimentare, muzicale și chiar ale orientării sexuale.

Pentru unii pacienți, noile lor hobby-uri și preferințe par să le reflecte pe cele ale donatorilor, ceea ce i-a determinat pe experți să se întrebe dacă receptorii primesc și amintirile donatorilor.

Într-o analiză publicată anul acesta, cercetătorii au făcut referire la un studiu de caz în care un băiat de nouă ani a primit inima unei fetițe de trei ani care s-a înecat în piscina familiei.

Deși băiatul nu știa cum a murit donatorul, mama sa a raportat că acesta a devenit „îngrozit de apă.”

Într-un alt caz, un profesor universitar care a primit inima unui ofițer de poliție ucis prin împușcare în față a început să vadă „un fulger de lumină” chiar în fața ochilor săi.

„Fața mea devine foarte, foarte fierbinte. Chiar mă arde”, a declarat acesta.

Cercetările din ce în ce mai numeroase sugerează că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că inima și creierul sunt intrinsec legate, inima împărtășind neuroni și celule similare cu cele ale creierului.

În plus, un transplant de organe ar putea determina genele responsabile de anumite trăsături să se modifice și să se exprime diferit. Cercetătorii au scris în analiza din 2024: „Dovezile emergente sugerează că transplantul de inimă poate implica transferul trăsăturilor de personalitate și al amintirilor donatorului către receptor, contestând viziunea convențională asupra memoriei și identității.”

„De asemenea, rețeaua neuronală a inimii și comunicarea bidirecțională cu creierul susțin conceptul conexiunii inimă-creier în memorie și personalitate.”

Echipa a sugerat că aceste schimbări ar putea fi cauzate de un transfer al memoriei celulare, ceea ce sugerează că celulele individuale ar putea fi capabile să formeze amintiri. Totuși, mecanismul exact al acestui fenomen rămâne neclar, scrie dailymail.com.

În plus, introducerea unui organ nou în corpul receptorului ar putea determina exprimarea diferită a genelor. Cu toate acestea, mulți experți consideră că aceste cazuri sunt pur și simplu coincidențe, iar schimbările ar putea fi mai degrabă un răspuns psihologic la recuperarea după o intervenție chirurgicală majoră și condiții cardiace aproape fatale.

Experți de la Universitatea McGill din Canada, de exemplu, au sugerat că medicamentele imunosupresoare pe care pacienții trebuie să le ia pot crește apetitul, ceea ce ar putea schimba perspectivele lor asupra alimentației.

Alte cercetări sugerează că pacienții pot intra în operație deja îngrijorați de moștenirea comportamentelor sau trăsăturilor de personalitate ale donatorilor, ceea ce ar putea duce la schimbări comportamentale.

Stresul provocat de o operație majoră, salvatoare de vieți, poate determina, de asemenea, pacienții să-și schimbe perspectiva asupra anumitor aspecte ale vieții, cum ar fi relațiile.

În afară de amintiri, unii pacienți raportează și schimbări specifice ale preferințelor lor.

Într-un studiu de caz din 2002, medicii au detaliat cazul unei femei care a moștenit preferințele alimentare ale donatorului ei. Cercetătorii au scris: „Era o dansatoare și coregrafă preocupată de sănătate; la externarea din spital a avut o dorință incontrolabilă de a merge la un restaurant Kentucky Fried Chicken și de a comanda nuggets de pui, un aliment pe care nu îl consuma niciodată.”

„Interesant este că nuggets de pui neconsumate de la Kentucky Fried Chicken au fost găsite în haina tânărului când a fost ucis.”

O altă femeie de 29 de ani, care a primit inima unui vegetarian de 19 ani, a dezvoltat brusc o aversiune față de carne.

Cercetătorii au menționat, de asemenea, cazuri de schimbare a orientării sexuale.

O femeie lesbiană care a primit inima unei femei heterosexuale a declarat că a început să fie atrasă de bărbați după transplant și să-și pună întrebări legate de sexualitatea sa.

Echipa din spatele analizei din 2024 a avertizat că este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre transplanturile de inimă și memorie.

Ei au scris: „Este necesară o cercetare interdisciplinară suplimentară pentru a descifra complexitatea transferului de memorie, neuroplasticității și integrării organelor, oferind perspective atât în domeniul transplantului de organe, cât și asupra aspectelor mai largi ale neuroștiinței și identității umane.”

„Înțelegerea acestor complexități promite să îmbunătățească îngrijirea pacienților în transplanturile de organe și să aprofundeze înțelegerea noastră asupra aspectelor fundamentale ale experienței și existenței umane.”

Poate demisia lui Klaus Iohannis sǎ detensioneze societatea? Cum alimentează PSD-PNL-UDMR popularitatea lui Georgescu
Poate demisia lui Klaus Iohannis sǎ detensioneze societatea? Cum alimentează PSD-PNL-UDMR popularitatea lui Georgescu
Una dintre temele protestelor de zilele trecute a fost demiterea președintelui Klaus Iohannis, a cărui prelungire de mandat prin interpretarea Constituției a declanșat ample dezbateri în...
Partidele comuniste sunt legale în România. Prioritățile stabilite de nostalgici: „O nouă treaptă de progres şi civilizaţie”
Partidele comuniste sunt legale în România. Prioritățile stabilite de nostalgici: „O nouă treaptă de progres şi civilizaţie”
Comunismul, socialismul, respectiv extremismul de stânga încă seduc electoratul în Europa. În România chiar există astfel de partide, care promovează idealurile din vremea lui Dej și a lui...
#transplant organe, #amintiri, #personalitate, #donatori, #mostenire , #stiri magazin
  1. Care sunt cele șase tipuri de cancer cu cea mai mică rată de supraviețuire: majoritatea pacienților mor în decurs de un an
  2. Grigore Leșe, de la concert la spital. Cunoscutul artist a suferit de o pierdere acută a stării de conștiență. Cum se simte acum
  3. Un medic dezvăluie de ce crema hidratantă este inutilă pentru pielea uscată de pe picioare. Cele două produse surprinzătoare care o vor vindeca pentru totdeauna
  4. Cel mai nociv aliment de pe piață. Nu trebuie să-l consumi niciodată! Avertismentul InfoCons
  5. Top 10 întrebări frecvente despre CBD
  6. Cum să slăbești rapid după sărbători. Dieta stewardeselor te ajută să scapi de 5 kg în 4 zile
  7. 3 motive pentru care să bei apă călduță pe stomacul gol
  8. Timothée Chalamet, cu bicicleta electrică la premiera filmului despre viața lui Bob Dylan, „A Complete Unknown” VIDEO
  9. Sofia Vergara, idilă secretă cu Lewis Hamilton. Pilotul de curse are un palmares întreg de iubite celebre FOTO
  10. Sosia lui Donald Trump vinde budincă într-o piață. Asemănarea cu președintele american i-a adus succes în afaceri