Prelevare de organe la spitale din Oradea şi Iaşi. Opt români au beneficiat de transplanturi de la doi pacienți aflați în moarte cerebrală

Marti, 30 Mai 2023, ora 21:55
1272 citiri
Prelevare de organe la spitale din Oradea şi Iaşi. Opt români au beneficiat de transplanturi de la doi pacienți aflați în moarte cerebrală
FOTO Pixabay

Echipe medicale complexe au prelevat organe de la doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, la Iaşi şi Oradea, iar opt pacienţi au beneficiat de transplant de ficat, rinichi şi cornee.

”La Iaşi şi Oradea, două familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor oameni bucuria vieţii. Două vieţi frânte, pentru care medicii nu au mai putut face nimic, au adus viaţă altor semeni necunoscuţi. Prin generozitatea lor, aceste familii au făcut posibil ca alţi oameni să primească o şansă la o viaţă mai bună”, a transmis, marţi seară, Agenţia Naţională de Transplant.

Sursa citată a precizat că gestul acestor familii a mobilizat imediat echipele de medici şi asistenţi

Ştafeta pentru viaţă a început duminică, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi - Pagina Oficială, acolo unde, familia unui pacient, declarat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. De la începutul acestui an, la Iaşi s-au realizat 5 interevnţii de prelevare organe şi ţesuturi”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit agenţiei, intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi – pentru ficat şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi - pentru rinichi. Mobilizarea echipelor medicale a fost promptă şi realizată, ca de obicei, cu precizie aproape matematică, astfel încât gestul familiei să nu fie în zadar.

”În zorii zilei de luni, la Oradea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, s-a desfăşurat o altă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi (cornee), fiind cea de-a 33-a la nivel naţional. Generozitatea familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor au facut posibil ca moartea să poată fi tranformată în viaţă pentru alţi oameni”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi. Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi şi anestezişti din cadrul centrelor de transplant care, cu multă măiestrie şi pricepere, au redat viaţa pacienţilor a căror unică şansă este un transplant.

”Astfel, 2 pacienţi pot spune că “s-au născut a doua oară” datorită intrevenţiilor de transplant hepatic realizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon" Iaşi şi la Institutul Clinic Fundeni. Alţi 4 pacienţi vor avea o viaţă mai bună datorită transplanturilor renale, realizate de profesioniştii de la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi şi Institutul Clinic de Urologie şi Tranplant Renal - ICUTR Cluj Napoca. Încă 2 pacienţi îşi vor recăpăta vederea în urma transplanturilor de cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti”, a mai transmis instituţia.

Furt de medicamente foarte puternice, folosite ca droguri, din farmacia unui spital din Pitești. DIICOT a intrat pe fir
Furt de medicamente foarte puternice, folosite ca droguri, din farmacia unui spital din Pitești. DIICOT a intrat pe fir
Procurorii și polițiștii au desfășurat luni, 2 octombrie, percheziții la Spitalul Județean din Pitești. Aceștia au efectuat verificări cu privire la dispariția mai multor medicamente...
Anca Serea a ajuns de urgență la spital. Ar putea fi operată în scurt timp
Anca Serea a ajuns de urgență la spital. Ar putea fi operată în scurt timp
Anca Serea a avut o duminică agitată, în care a ajuns pe patul de spital, la Urgență, acuzând dureri mari în zona abdominală. Ea este suspectă de apendicită, dar speră să nu fie...
#transplant, #spital, #prelevare organe , #spital