Refugiații ucraineni vor avea gratuitate la tren sau transport public doar 5 zile după ce intră în România

Duminica, 08 Ianuarie 2023, ora 22:39
2644 citiri
Refugiații ucraineni vor avea gratuitate la tren sau transport public doar 5 zile după ce intră în România
Gratuitatea se acordă pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul României sau către ieşirea din ţară spre alte state FOTO Facebook/ Societatea de Transport București - STB SA

Cetăţenii străini şi apatrizii care provin din Ucraina şi intră în ţară prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România sau prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova şi România vor beneficia în 2023 de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre, reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Gratuitatea se acordă pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul României sau către ieşirea din ţară spre alte state, în afara celor menţionate anterior, notează sursa citată. „În contextul situaţiilor prezentate privind conflictul militar între Federaţia Rusă şi Ucraina, ţinând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situaţiilor actuale.

Astfel, se propune ca aceştia să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul ţării sau către ieşirea din ţară, spre alte state în afara celor menţionate anterior, de: gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun; gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul ţării şi a unei călătorii internaţionale în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare şi destinaţia”, se arată în actul normativ.

Practic, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 12 martie 2022. De asemenea, prin acest proiect de act normativ se propune suplimentarea bugetului MTI cu suma de 4,159 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul feroviar public al acestor cetăţeni, în perioada 1 - 11 martie 2022.

Totodată, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea asigurării de sprijin şi asistenţă umanitară pentru anumite categorii de cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite provenite din Ucraina. În contextul acordării gratuităţilor de călătorie, CFR Călători a dispus suplimentarea capacităţilor de transport în vederea evitării aglomerării şi a asigurării tranzitului cetăţenilor din Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenţionare de călătorie pentru Grecia emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care anunță că miercuri, 16 aprilie, vor avea loc greve în sectorul transportului public. Conform...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#transport public, #transport public gratuit, #refugiati ucraineni, #ucraineni , #stiri sociale