Descoperire revoluționară privind tratamentul contra cancerului: ”Torpilele ucigașe” care omoară celulele bolii

Joi, 02 Februarie 2023, ora 01:17
6714 citiri
Descoperire revoluționară privind tratamentul contra cancerului: ”Torpilele ucigașe” care omoară celulele bolii
S-au descoperit celulele imunitare care pot ucide cancerul FOTO: Prevention

În corpul nostru, avem atât un sistem imunitar înnăscut, cât și unul care se dezvoltă de-a lungul vieții. Într-un studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Oslo, s-a făcut o nouă descoperire revoluționară privind un tratament împotriva cancerului. Experții au reușit să separe celulele imunitare NK, care cu ajutorul unor mici ”torpile ucigașe” omoară celulele canceroase.

O parte a sistemului imunitar înnăscut constă din așa-numitele celule NK. Acesta este un tip de celulă imunitară care este specializată în uciderea celulelor canceroase, potrivit News Medical.

Celulele NK ucid celulele canceroase cu ajutorul unor mici „torpile ucigașe” pe care ele le secretă. În biologie, ele sunt numite vezicule. Veziculele sunt bule mici cu un perete gras de lipide și un spațiu plin cu proteine toxice. Acestea sunt „armele” torpilelor. Cercetătorii de la Institutul de Medicină Clinică din Oslo, Norvegia, au descoperit recent lucruri noi despre aceste torpile ucigașe.

Prognoza șocantă a FMI: Economia Rusiei va fi mai performantă decât a SUA

”Am descoperit că putem separa torpilele ucigașe de alte tipuri de vezicule, astfel încât acestea să formeze un fel de arsenal de arme. Cercetările noastre arată, de asemenea, că acest tip de veziculă este probabil depozitat într-o cameră separată în interiorul celulei NK”, a explicat Miriam Aarsund Larsen de la Universitatea din Oslo, autoarea principală a studiului publicat în revista Frontiers in Immunology.

Scopul este de a dezvolta un tip complet nou de imunoterapie împotriva cancerului. „Intenționăm să investigăm acest lucru în continuare. Scopul nostru este să dezvoltăm un nou tip de tratament pentru cancer bazat pe veziculele ucigașe din celulele NK”, spune Aarsund Larsen.

Marit Inngjerdingen și grupul ei de cercetare sunt singurii din Norvegia care studiază veziculele din celulele NK ca un posibil nou tip de tratament împotriva cancerului.

Mașina de făcut bani a lui Putin face pană: Occidentul îi dă o nouă lovitură la început de februarie

„Mulți oameni au auzit de terapia celulară, care este o formă de imunoterapie în care celulele imune sunt folosite pentru a lupta împotriva cancerului. Dar există mai multe provocări asociate cu acest tip de tratament. Printre altele, celulele canceroase împiedică celulele imune ale organismului să le atace", explică Aarsund Larsen.

Veziculele, pe care noi le numim aici torpile ucigașe, au capacitatea încorporată de a se atașa de celulele canceroase și de a le pătrunde și ucide. „Torpilele ucigașe sunt bune în a pătrunde în tumorile canceroase. Apoi își folosesc armele și abilitățile pentru a ucide celulele canceroase din interior”, a spus Larsen.

Acesta este un avantaj major în comparație cu alte forme de tratament al cancerului, potrivit cercetătorilor. „Această linie de cercetare tocmai a început și trebuie să realizăm mai multe studii înainte de a putea spune cu certitudine că aceasta este mai bună decât terapia care este deja pe piață”, a explicat Aarsund Larsen.

Citește și:
Încă un star de la Hollywood are cancer: "Sunt bolnav. Poate pe moarte”
Încă un star de la Hollywood are cancer: "Sunt bolnav. Poate pe moarte”
Actorul Sam Neill, celebru pentru rolul profesorului Alan Grant în la fel de faimoasa saga Jurassic Park, a dezvăluit în memoriile sale care urmează să fie publicate săptămâna viitoare că...
Una dintre cele mai influente femei de afaceri din Anglia a murit, neașteptat, la 62 de ani
Una dintre cele mai influente femei de afaceri din Anglia a murit, neașteptat, la 62 de ani
Jacqueline Gold, fondatoarea ANN Summers, a murit în mod tragic la vârsta de 62 de ani, la doar câteva săptămâni după moartea tatălui ei, președintele clubului West Ham. Magnatul...
#tratament cancer, #descoperire cancer, #descoperire medicala, #descoperire medicala sistem imunitar, #sistem imunitar, #celule imune, #cancer , #stiri sanatate