Premieră mondială: medicament împotriva cancerului cedat prin licență voluntară de un gigant farma. "Suntem mândri să fim primii"

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 13:48
5468 citiri
Premieră mondială: medicament împotriva cancerului cedat prin licență voluntară de un gigant farma. "Suntem mândri să fim primii"
Medicamentul Nilotinib este vândut generic și sub numele Tasigna FOTO European Pharmaceutical Review

Grupul farmaceutic elveţian Novartis a semnat un acord de licenţă pentru a facilita accesul la un tratament împotriva leucemiei mieloide cronice, a anunţat joi, 20 octombrie, organizaţia Medicines Patent Pool (MPP), informează AFP.

Este vorba despre primul acord de acest tip semnat vreodată pentru un medicament oncologic. Graţie acestui acord, companiile selectate din rândul producătorilor de medicamente generice vor putea să dezvolte, să producă şi să comercializeze versiuni generice ale medicamentului Nilotinib în teritoriile acoperite de licenţa voluntară, a precizat într-un comunicat MPP, o organizaţie internaţională susţinută de ONU şi al cărei sediu general se află la Geneva.

Teritoriile acoperite de acest acord vizează în special şapte ţări cu venituri medii - Egipt, Guatemala, Indonezia, Maroc, Pakistan, Filipine şi Tunisia -, unde brevetele pentru Nilotinib sunt aşteptate să sosească în curând sau sunt deja în curs de validare.

"Accesul la medicamente de calitate reprezintă o componentă crucială în riposta mondială împotriva acestui flagel care este cancerul", a declarat Charles Gore, directorul executiv al MPP, în acelaşi comunicat.

"Deşi brevetul urmează să expire în curând, această licenţă voluntară din domeniul bolilor netransmisibile creează un precedent important, care, sper eu, va fi reprodus şi de alte companii", a adăugat el.

Noul acord de licenţă este primul încheiat de MPP pentru un tratament împotriva cancerului şi a marcat, de asemenea, o altă premieră, fiind pentru prima dată când o companie a acordat o licenţă pentru un medicament anticancer brevetat printr-un mecanism de licenţă voluntară şi orientat către sănătatea publică.

"Suntem mândri să fim primii din lume care încheie acest nou model de acord de licenţă cu MPP", a declarat directorul diviziei de Sănătate mondială şi perenitate din cadrul grupului Novartis, Lutz Hegemann.

Nilotinib este un medicament oral administrat de două ori pe zi care figurează pe Lista model a medicamentelor esenţiale alcătuită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru tratamentul leucemiei mieloide cronice (LMC) la adulţi şi la copiii de peste un an.

OMS a salutat la rândul său semnarea acestui prim acord de licenţă pentru un medicament oncologic.

"Sperăm că el va marca o schimbare de paradigmă şi că numeroase alte acorduri de licenţă care vizează medicamente anticancer esenţiale şi brevetate vor fi semnate în perioada următoare, pentru ca pacienţii din lumea întreagă să poată să profite de ele", a declarat Benedikt Huttner, secretarul Comitetului de experţi OMS pentru selectarea şi utilizarea medicamentelor esenţiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#tratament cancer, #medicament cancer, #Novartis tratament leucemie, #Nilotinib , #tratament cancer