Descoperire excepțională a cercetătorilor de la Berkeley: Tratament contra cancerului ce ar putea fi revoluționar

Vineri, 25 Martie 2022, ora 02:00
10721 citiri
Descoperire excepțională a cercetătorilor de la Berkeley: Tratament contra cancerului ce ar putea fi revoluționar
Laser cu protoni, o nouă tehnologie contra cancerului FOTO: News Center

Biologii și fizicienii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din Statele Unite au făcut o descoperire importantă legată de noi oportunități privind tratamentul cancerului folosind o tehnologie nouă. Metoda constă în utilizarea fasciculelor de protoni generate de laser.

Proiectul cercetătorilor americani urmărește să adapteze tehnologia în curs de dezvoltare a acceleratoarelor de ioni cu laser, pentru a realiza un tip de radioterapie mai eficientă și mai ușor disponibilă, potrivit Mirage News.

”Centrele de terapie cu protoni sunt facilități mari și costisitoare, așa că sunt limitate în întreaga lume. În prezent, există o distribuție geografică și un acces limitat la terapia cu protoni.

Modul prin care obținem un acces mai larg, costuri mai mici, este reducerea lor și a amprentei acestor tipuri de facilități. Și asta înseamnă că avem nevoie de resurse mai compacte de ioni pentru acceleratoare de protoni”, a spus Antoine Snijders, de la Laboratorul Berkeley, Statele Unite.

Cum facem să avem o inimă sănătoasă: Consumați 100 de grame din acest fruct zilnic timp de o lună

Cercetătorii doresc să perfecționeze platforma laser și oferă biologilor șansa de a testa modul în care țesutul viu răspunde la fasciculele de protoni emise de laser. Lucrarea a fost publicată în Scientific Reports din revista Nature, la începutul acestui an.

Studiul a arătat că în prezent există două terapii principale de radioterapie contra cancerului: unul pe bază de fotoni, iar altul pe bază de ioni. Primul folosește fascicule concentrate de radiații electromagnetice în intervale de frecvență cu raze X sau gama, pentru a ucide celulele canceroase din tumori.

Descoperire alarmantă pentru seniori: Somnul de după-amiază este semnul unei boli grave VIDEO

Dar, acesta are un mare dezavantaj: terapia dăunează și celulele țesutului sănătos. În schimb, a doua metodă, cu protoni, nu le mai afectează și pe cele sănătoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
#tratament cancer, #terapie cancer, #tratament contra cancerului, #cancer, #cancer tratamente noi , #stiri sanatate