Care e cel mai important eveniment politic al saptamanii? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 04 Martie 2012, ora 12:47
3186 citiri
Care e cel mai important eveniment politic al saptamanii? - Sondaj Ziare.com

Saptamana care se incheie a fost bogata in evenimente politice importante, cu impact atat la nivel intern, cat si asupra relatiilor externe ale Romaniei.

Unele dintre aceste evenimente sunt doar etape ale unor procese cu adevarat relevante, altele sunt premiere politice demne de remarcat.

Ziare.com va invita sa realizam impreuna topul evenimentelor politice din saptamana care abia s-a incheiat:

Senatorul PNL Teodor Melescanu a devenit noul director al Serviciului de Informatii Externe

Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost propus luni de presedintele Traian Basescu drept succesor al lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, dupa ce acesta din urma a demisionat pentru a putea deveni premier.

Propunerea presedintelui i-a luat prin surprindere pe liberali si a starnit furia liderului lor, Crin Antonescu, acesta anuntand ca Teodor Melescanu va fi exclus din PNL la prima sedinta a conducerii.

Vechi liberal, fost ministru de Externe si al Apararii, Teodor Melescanu a fost votat in unanimitate de membrii comisiilor parlamentare, in absenta colegilor sai de opozitie din PSD, PNL si PC. De asemenea, el a trecut fara emotii de votul plenului Parlamentului, tot in lipsa senatorilor si deputatilor USL, aflati in greva. Dupa nici 48 de ore, Melescanu si-a preluat atributiile de nou director al SIE.

Teodor Melescanu, propus de presedintele Basescu la sefia SIE

Crin Antonescu: Teodor Melescanu va fi exclus din PNL

Melescanu este noul director al SIE

Dupa 22 de ani, Legea Lustratiei este votata din nou in Parlament

Marti, a fost randul jurnalistilor sa fie luati prin surprindere. La aproape 22 de ani de la Revolutie si la aproape 2 ani de cand a fost retrimisa la Parlament de Curtea Constitutionala, Legea Lustratiei a fost votata in regim de urgenta, dupa ce in seara precedenta, in mare graba si la presiunea revolutionarilor, primise un raport favorabil de la comisiile de specialitate.

Aparuta brusc pe agenda publica, Legea Lustratiei a fost intampinata cu suspiciune si ironie, ba chiar insistent criticata de reprezentantii PSD si PNL, care au lipsit de la vot, fiind in protest parlamentar.

Ramane de vazut daca ea va fi promulgata de presedinte sau contestata mai intai la Curtea Constitutionala, in conditiile in care un amendament introdus pe ultima suta de metri ar parea sa lustreze o intreaga categorie profesionala, cea a procurorilor, lucru nepermis de Constitutie.

Legea Lustratiei a fost votata de Parlament - Vezi noile restrictii

Iliescu: Legea Lustratiei este o rusine, nu exista in niciun regim democratic!

Mircea Diaconu: Legea Lustratiei e anticonstitutionala

Legea Lustratiei nu vizeaza toti procurorii - autorii amendamentului controversat

Parlamentarii chiulangii, lasati fara diurne

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca parlamentarii care nu figureaza in luna februarie pe listele de prezenta si pe cele de la voturile in plen sa nu primeasca banii de diurna, fie ca sunt de la Putere, fie din Opozitia aflata in protest de o luna de zile, iar o decizie similara a fost luata si de Senat.

Desi poate parea minor, evenimentul trebuie marcat tinand cont ca presa a semnalat in repetate randuri faptul ca senatorii si deputatii chiulangii isi primesc totusi banii, de multe ori fiind semnati pe listele de prezenta de alti colegi.

Zeci de parlamentari USL figureaza prezenti marti in Parlament, desi au fost 2-3

Ramane de vazut in ce masura ea va fi si pusa in practica, si, in plus, daca ii va convinge pe senatorii si deputatii USL care nu au alte surse de venit sa renunte la protest si sa se intoarca la lucru, asa cum a urmarit Puterea.

Parlamentarii chiulangii raman fara diurne

Anastase lasa parlametarii chiulangii fara diurne - reactii

Crin Antonescu a efectuat prima vizita externa - in Germania

Dupa vizita lui Victor Ponta in SUA de la inceputul aceste luni, a venit randul celui de-al doilea co-presedinte USL sa faca o prima vizita importanta peste hotare. Crin Antonescu a avut o serie de intalniri la Berlin cu reprezentanti de vaza ai liberalilor, in cadrul unei vizite de doua zile in care a fost insotit de seful Departamentului de Analiza Politica, Dan Mihalache.

Ce a facut Crin Antonescu in Germania si in ce privinta e de acord cu Guvernul

Sub presiunea unui veto, Serbia a acceptat sa semneze protocolul cu Romania

Romania a "jucat dur" cu Serbia in aceasta saptamana, dupa cum s-au exprimat cancelariile occidentale. Pentru a nu face uz de dreptul sau de veto fata de primirea de catre Serbia a statutului de tara candidata la aderarea in UE, Romania a pus piciorul in prag. A obtinut, dupa negocieri aspre desfasurate pana in miez de noapte la Bruxelles, asigurari ca drepturi importante ale minoritatii romane din tara vecina vor fi, in sfarsit, respectate.

Ca si in alte ocazii, cum ar fi Insula Serpilor sau scutul antiracheta, negociatorul din partea Romaniei a fost Bogdan Aurescu, dar protocolul a fost semnat de ambasadorii celor doua tari la UE, Mihnea Motoc si Roksanda Nincici.

Cine a jucat incorect in relatia Romania-Serbia si presiunea pe Schengen - Interviu Ziare.com

Diaconescu: Romanii din Serbia vor avea drepturi cum au maghiarii din Romania

Protocolul Romania - Serbia: Ce recunosc sarbii si ce nu

Romania a semnat tratatul de guvernanta fiscala

Romania a semnat vineri, alaturi de alte 25 de state membre UE, tratatul inter-guvernamental de stabilitate si guvernanta fiscala. Marea Britanie si Cehia au fost singurele exceptii.

Semnarea tratatului este importanta, desigur, dar este doar un prim pas. Pentru ca el sa produca efecte este nevoie ca cele 25 de guverne care l-au semnat sa il ratifice si sa introduca prevederile lui in Constitutii sau in legi de acelasi nivel.

In Romania subiectul este extrem de delicat. Victor Ponta si Crin Antonescu au refuzat sa participe la consultarile de la Palatul Cotroceni pe aceasta tema si sa semneze protocolul initiat pe aceasta tema, alaturi de partidele din coalitia de guvernare.

Mai mult, exista numerosi lideri importanti ai PSD si PNL care se opun revizuirii Constitutiei in acest scop, dar chiar si ratificarii tratatului, justificand ca el ar frana dezvoltarea Romaniei.

Ramane de vazut cat de onorabil se vor achita politicienii romani de angajamentul luat vineri la Bruxelles.

Summit-ul european: Tratatul fiscal a fost semnat

Basescu, la Bruxelles: Olanda face un abuz fara limite

S-a fixat un termen pentru aderarea intarziata a Romaniei la Spatiul Schengen

La un an de la data la care Romania si Bulgaria trebuiau sa fie admise in Spatiul Schengen, cele doua tari au ajuns sa se bucure de o promisiune, si anume ca in luna septembrie li se va da un raspuns, pozitiv sau negativ.

Chiar si aceasta promisiune a fost obtinuta dupa negocieri intense, situatia fiind de-a dreptul scandaloasa. Din punct de vedere al acquis-ului Schengen, tara noastra a respectat, fara niciun dubiu, toate conditiile si la timp. Singura tara care se opune cu indarjire intrarii noastre in Schengen este Olanda. Oficial, motivul este coruptia din Romania si nevoia de a vedea un nou raport pe Justitie in cadrul MCV. Neoficial, guvernul olandez este sustinut de un partid extremist care pur si simplu nu ne doreste in Schengen.

Serbia, candidat oficial la UE, Romania asteapta toamna pentru Schengen

Sedinta istorica de guvern Romania - Republica Moldova

In ajunul implinirii a 200 de ani de cand, prin semnarea Tratatului de pace de la Bucuresti, Basarabia a fost cedata pentru prima data Rusiei Tariste, la Iasi a avut loc o sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si premierul Vlad Filat s-au reintalnit in aula Universitatii Al.I.Cuza, pe care au absolvit-o amandoi, pentru a evalua situatia actuala a relatiei dintre cele doua state si pentru a semna noi angajamente ferme de colaborare in variate domenii, de la economie, energie, infrastructura si munca, pana la educatie, turism si mediu.

Ungureanu si Filat: Am avut in diferite situatii nevoie unii de ceilalti

Unul dintre cele mai importante proiecte vizeaza finalizarea in acest an a gazoductului Ungheni-Iasi, investitie de 19 milioane de euro sustinuta atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. Prin aceasta conducta Romania va putea sa importe si sa exporte gaze naturale.

Ziare.com va invita la vot: Care credeti ca este cel mai important eveniment politic al saptamanii pe care o incheiem?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#tratat fiscal, #sedinta guvern Ungureanu Filat, #Melescanu SIE, #protocol Serbia, #Legea lustratiei , #Romania