Institutul GeoPol: Tratatul fiscal - problematic, riscant dar necesar

Vineri, 02 Martie 2012, ora 10:49
2147 citiri
Institutul GeoPol: Tratatul fiscal - problematic, riscant dar necesar

O analiza a Institutului de analiza GeoPol referitoare la Tratatul de guvernanta fiscala concluzioneaza ca prevederile acestuia pot aduce probleme pentru Romania si mai multe state europene, dar ca poate contribui la evitarea unui dezastru economic, iar autoritatile romane nu-si pot permite sa nu-l semneze.

In document se arata ca deficitele prea stricte avantajeaza statele nordice, deja dezvoltate, in timp ce tarile mai slabe economic nu beneficiaza la fel de mult. Mai mult, tarile din prima categorie au, prin acest tratat, o influenta crescuta asupra celorlalti.

"Consecinta Tratatului, o Europa a austeritatii si inegalitatii, contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera.

(...)In lipsa acestui Tratat, vulnerabilitatea zonei euro va spori, cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE", se arata in raportul remis Ziare.com de Institutul GeoPol.

Sa semnam, dar sa renegociem

Concluzia institutului referitoare la pozitia Romaniei e aceea ca nu putem ramane in afara Europei, refuzand sa-l semnam, insa ca ar trebui sa renegociem mai multe prevederi.

"Din punct de vedere politic, Romania este obligata sa semneze acest tratat. Altminteri, singurul proiect coerent din perioada post-comunista, in cadrul caruia s-au intersectat aspiratiile clasei politice cu cele ale populatiei, are mari sanse sa esueze.

Din punct de vedere economic, Romania este obligata sa renegocieze prevederile Tratatului, profitand de faptul ca se afla in afara zonei euro si ca, prin participarea la tratat, contribuie la depasirea de catre Uniune a unei situatii de criza; semnat insa in actuala configuratie, Tratatul va accentua decalajele de dezvoltare existente intre Romania si statele din zona euro", concluzioneaza acelasi document.

Chiar si asa, e identificat si un pericol - acela ca limitarea deficitului structural poate aduce, in unele situatii, probleme la plata pensiilor si salariilor.

"In general, oponentii tratatului din statele non-euro nu resping tratatul in sine, ci sunt interesati de momentul semnarii si de negocierea unor conditii cat mai favorabile.

Dintre acestea, statele cu PIB-ul mai mic (Romana, Bulgaria de exemplu) se confrunta si cu un alt aspect: inegalitatea de facto a deficitelor permise. Sa permiti doar 0,5% deficit Germaniei nu este acelasi lucru cu a permite 0,5% sau chiar 1% deficit Romaniei. Avand in vedere cifra absoluta din spatele acestui 0,5 sau 1% al Romaniei, ultima ar putea fi in situatia de a nu mai putea acoperi pensii si salarii la un moment dat", cred autorii raportului.

Sunt identificate si cateva dileme la nivel european, acela ca, prin faptul ca statele pot reclama ele insele incalcarile tratatului la Curtea Europeana de Justitie, ceea ce inseamna "para" si lipsa de solidaritate sunt incurajate.

O alta dilema e cea legata de faptul ca Tratatul nu prevede masuri de crestere economica, ci doar unele de tinere sub control a echilibrelor bugetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Institut GeoPol tratat fiscal, #Tratat fiscal vulnerabilitate , #Romania