Descoperire neobișnuită făcută de experți: Unele evenimente din copilărie provoacă o boală gravă după mulți ani

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 02:15
4825 citiri
Descoperire neobișnuită făcută de experți: Unele evenimente din copilărie provoacă o boală gravă după mulți ani
Evenimentele traumatice din copilărie pot provoca boli grave FOTO X

Un grup de experți de la Universitatea Nice din Franța, care a efectuat un studiu publicat în revista JAMA Network pe 18 aprilie 2024, a făcut o descoperire neobișnuită, dar foarte importantă pentru sănătatea oamenilor. Cercetătorii au constatat că traumele din copilărie, evenimente ascunse în creierul lor, provoacă simptome somatice și boli cronice de sănătate fizică și mintală, când micuții ajung adulți.

Oamenii de știință au investigat în cadrul studiului prevalența și severitatea simptomelor somatice în rândul copiilor și adolescenților care au experimentat evenimente traumatice în Franța, potrivit News Medical.

Simptomele somatice includ o varietate de afecțiuni fizice, cum ar fi probleme gastro-intestinale, dureri corporale, tulburări cardiopulmonare și oboseală, ceea ce duce la deficiențe funcționale semnificative și suferință emoțională, adesea fără un diagnostic medical precis. Aceste simptome sunt predominante la 10% până la 25% dintre adulți, cu apariții mai mari în medii medicale specializate și în rândul grupurilor expuse riscului.

Alertă a medicilor privind ceva găsit în aer. Este peste tot, ajunge în creier și în alte organe, risc de cancer

Există o legătură puternică între experiențele adverse din copilărie (ACE) și dezvoltarea simptomelor somatice, care sunt asociate cu probleme cronice de sănătate fizică și mintală, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Aceste simptome arată diferențe de gen care se intensifică în adolescență.

Prezentul studiu a fost condus de către Centrul de Psihotraumă Pediatrică de la Nisa (NPPC) din Franța. Participanții la studiu au fost copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani care au suferit cel puțin un eveniment traumatic definit manual de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM)-5, cu evaluări efectuate de psihologi sau psihiatri calificați în traume. Copiii, împreună cu părinții lor, au furnizat consimțământul informat înainte de participare.

Prin evaluări cuprinzătoare, echipa de cercetare a căutat să identifice modele de expuneri traumatice unice versus multiple și impactul acestora asupra simptomelor somatice și PTSD. Au fost efectuate analize statistice pentru a explora aceste relații, luând în considerare variabile precum numărul și intensitatea simptomelor somatice și severitatea simptomelor PTSD.

Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze

Studiul a cuprins 363 de tineri, cu o distribuție aproape uniformă pe sexe: 174 de femei (47,9%) și 189 de bărbați (52,1%). Participanții aveau vârste cuprinse între 7 și 17 ani, cu o medie de 13,58 ani. Ei au fost evaluați pentru expunerea lor la evenimente potențial traumatice, 288 (79,3%) expuși direct, 36 (9,9%) expuși indirect printr-o relație apropiată și 39 (10,7%) asistând la astfel de evenimente. CPC a identificat 144 de tineri (39,7%) care au îndeplinit criteriile pentru PTSD.

Cele mai frecvente evenimente traumatice au fost dezastrele provocate de om, inclusiv atacul terorist din 14 iulie 2016, care a afectat 200 de tineri (55,1%); a asistat la un atac observat de 109 participanți (30,0%) și spitalizare, experimentată de 94 de tineri (25,9%).

Semnele unei boli ucigașe tăcute, dezvăluite de medici: Trei simptome de avertizare la nivelul picioarelor

Intensitatea PTSS și a deficiențelor funcționale asociate au fost cantitativ mai mari în grupul cu PTSD, scorurile medii reflectând stresul semnificativ și perturbarea funcționării zilnice. În schimb, cei din grupul non-PTSD au raportat niveluri semnificativ mai scăzute de simptomatologie și afectare.

Quarterly Report - Editia 4

Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troiță din zonă a fost înlocuită cu un poster...
#traume copilarie urmari, #traume copilarie speranta viata, #evenimente negative psihic, #tulburari psihice, #tulburare psihica, #stres post traumatic , #stiri externe