Cum să te trezești mai devreme fără să te simți obosit. În doar 6 zile vei începe ziua cu două ore mai repede decât acum: ghid pas cu pas

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 15:18
5478 citiri
Cum să te trezești mai devreme fără să te simți obosit. În doar 6 zile vei începe ziua cu două ore mai repede decât acum: ghid pas cu pas
Tânăra care s-a trezit devreme FOTO Unsplash

Să înveți cum să te trezești mai devreme decât o faci acum poate fi dificil dacă nu ești o persoană matinală. Pentru unii dintre noi, diminețile matinale pot fi dificile datorită unei serii de factori, cum ar fi un program încărcat și chiar ADN-ul nostru. Dar, din fericire, există o modalitate de a vă repara rapid programul de somn, de a deveni o persoană matinală și de a vă bucura de fapt de acest lucru.

De fapt, în doar șase zile vă veți trezi cu două ore mai devreme decât o faceți acum. Înainte să vă dați seama, veți prospera cu trezirile de dimineață devreme, vă veți simți plin de energie și dornic de acțiune.

Așadar, dacă dormiți deja pe cea mai bună saltea pentru corpul dumneavoastră și ați exclus o tulburare de somn ca fiind cauza întârzierilor dumneavoastră, există câțiva pași simpli pe care îi puteți face pentru a vă repara programul de somn și pentru a învăța cum să vă treziți mai devreme.

Principalele beneficii ale trezirii mai devreme

 • Îmbunătățirea sănătății mintale
 • Risc mai mic de boli de inimă
 • O mai bună concentrare

Deși este foarte tentant să rămâi treaz pentru a urmări un nou serial sau să dormi în weekend, acest lucru ar putea face mai mult rău decât bine. Noile cercetări au descoperit că cei care se culcă mai târziu sunt mai predispuși să sufere de o sănătate mintală precară, în timp ce cei care se culcă mai devreme și se trezesc mai devreme au o stare de sănătate mintală mai bună.

Un studiu din 2021 a constatat, de asemenea, că persoanele care se culcă între orele 22:00 și 23:00 au un risc mai mic de boli de inimă, în timp ce un alt studiu a constatat că trezitul devreme îmbunătățește starea de spirit, concentrarea și greutatea.

1. Mutați ora de culcare cu 20 de minute mai devreme pe noapte

Să înveți cum să te trezești mai devreme înseamnă mai întâi să înveți cum să te culci mai devreme. Dacă gândul de a merge la culcare cu câteva ore mai devreme decât o faci în mod normal pare descurajant, nu vă faceți griji - este un proces gradual.

Expertul în somn și psihologul Dr. Lindsay Browning a recomandat o abordare pe etape. "Schimbarea somnului cu 20 de minute pe zi este ușor de făcut și nu are niciun fel de efecte negative."

De exemplu, dacă în prezent vă culcați la ora 00:00, ajustați ora de culcare la 23:40 în prima noapte. În a doua noapte, mergeți la culcare la ora 23.20. În noaptea a șasea, ar trebui să vă culcați cu două ore mai devreme decât la începutul săptămânii.

2. Mutați-vă ora de trezire cu 20 de minute mai devreme pe zi

De îndată ce începeți să vă mutați ora de culcare înapoi cu 20 de minute, trebuie să vă mutați ora de trezire înainte cu 20 de minute. Acest pas este crucial, deoarece dacă nu te trezești mai devreme și nu te ridici imediat din pat, nu te vei simți obosit atunci când vei dori să adormi mai devreme noaptea.

Prin ajustarea programului de somn în astfel de intervale de 20 de minute, trezirea din ce în ce mai devreme în fiecare zi nu va mai fi atât de dificilă. De asemenea, puteți începe să implementați mici trucuri care să vă ajute să vă simțiți plin de energie atunci când vă treziți mai devreme, cum ar fi să trageți imediat perdelele larg pentru a vă inunda dormitorul cu lumină naturală. Acesta este un mesaj clar pentru ritmul tău circadian că este timpul să fii treaz.

3. Adaptați-vă și orele de masă

Pe măsură ce începeți să vă ajustați orele de culcare și de trezire în intervale de 20 de minute, ajustați-vă și orele de masă. Luați micul dejun cu 20 de minute mai devreme, prânzul cu 20 de minute mai devreme și cina cu 20 de minute mai devreme în fiecare zi.

Din nou, acest lucru vă ajută să vă întăriți ritmul circadian și vă asigură că nu sunteți prea flămând atunci când vă treziți mai devreme și nici nu mâncați prea aproape de ora de culcare seara.

Studiile arată că mâncatul în apropierea orei de culcare poate agrava probleme precum refluxul acid, indigestia și arsurile la stomac. Acest lucru se datorează faptului că procesul digestiv și acizii din stomac nu pot funcționa la fel de eficient atunci când corpul tău este la orizontală. În schimb, urmați regula somnului 10-3-2-1 și opriți mâncarea și băutura cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

4. Beneficiați de multă lumină naturală a soarelui

Acum, că a venit vara și diminețile sunt mai luminoase, puteți obține în sfârșit o doză mare de soare strălucitor în fiecare dimineață. Expunerea la lumina soarelui este o componentă cheie atunci când înveți cum să te trezești mai devreme și să-ți fixezi programul de somn, așa că deschideți larg acele perdele imediat ce deschideți ochii și vă dați jos din pat.

Cercetările au descoperit că ritmul nostru circadian se bazează în primul rând pe lumină pentru a ști că este zi, în timp ce alte studii au descoperit că cortizolul (un hormon care ne controlează vigilența) este mai intens atunci când este expus la lumină.

5. Stabiliți o rutină de dimineață

Ajustarea programului de somn și trezirea mai devreme se reduce la consecvență. Ca și în cazul rutinei de noapte (crearea unor obiceiuri care să vă ajute să vă pregătiți corpul pentru somn), crearea unei rutine matinale consecvente vă va ajuta să vă obișnuiți rapid cu trezitul din ce în ce mai devreme.

Rutina ta de dimineață ar putea implica să bei un pahar de apă imediat ce te trezești (ceea ce, potrivit cercetărilor, te poate face să te simți mai alert și mai concentrat), apoi să tragi larg draperiile.

Un alt sfat de top, conform unor cercetări recente, este să faceți un duș de dimineață, finalizat cu o duș cu apă rece de 30 până la 90 de secunde, care s-a dovedit că stimulează nivelul de energie, scrie tomsguide.com.

Ce faci dacă ai fost afectat de eroarea "blue screen" care a dat lumea peste cap. Ghid în 4 pași oferit de experții IT
Ce faci dacă ai fost afectat de eroarea "blue screen" care a dat lumea peste cap. Ghid în 4 pași oferit de experții IT
Cei afectați de eroarea "blue screen" a companiei de securitate cibernetică CrowdStrike pot folosi acum un ghid pus la dispoziție de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și...
Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
O reuniune a Comandamentului pentru Energie este aşteptată să se desfăşoare, vineri, după ce premierul Marcel Ciolacu a decis să convoace această şedinţă de lucru, spunând că este...
#trezire dimineata, #devreme, #metoda, #reusita, #solutii, #program, #somn, #ghid , #somn
 1. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 20 iulie. Zodia care își va îmbunătăți situația financiară
 2. Bancul zilei: De ce un bărbat a întârziat acasă
 3. Ce semnal de alarma trag nutritioniștii cu privire la uleiul de palmier. Sfatul specialiștilor
 4. Fostul poliţist local şi soţia acestuia, reținuți în dosarul hainelor de lux promovate de Bianca Drăgușanu, au fost eliberați. Ce au dispus procurorii
 5. Povestea lacului din România numit "litoralul de la munte". Ce atracții turistice se află în zonă
 6. Fiță de Cluj sau soluție pentru evitarea aglomerației. Cât costă să mergi la festivalul Electric Castel cu elicopterul
 7. Horoscop zilnic. Vineri, 19 iulie. Zodia care ar putea avea un accident
 8. Bancul zilei: Câteva întrebări despre căsătoria la femei
 9. Un fost poliţist local şi soţia acestuia, reținuți în dosarul hainelor de lux în care e implicată Bianca Drăgușanu SURSE
 10. Ceaiul la plic, otravă lentă! Renunță să îl mai consumi! Este foarte periculos