Cum vor demonstra investigatorii Tribunalului Penal Internațional caracterul intenționat criminal al forței pregătite și angajate de Federația Rusă

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Luni, 07 Martie 2022, ora 12:36
5213 citiri

Sunt convins că investigatorii Tribunalului Penal Internațional (TPI) vor putea demonstra cu ușurință caracterul intenționat criminal al forței pregătite și angajate de Federația Rusă pentru agresiunea ei militară asupra Ucrainei.

Desigur, cele mai puternice argumente ar fi aduse de documentele de campanie (ordine, directive, planuri, decizii, stenograme etc.). Dar chiar în absența acestora (este puțin probabil ca acești criminali de război ruși să pună de bună voie la dispoziția anchetatorilor documentele de campanie care i-ar incrimina direct), tot rămân argumentele de artă militară, care sunt la fel de probatoare, ca oricare altă dovadă directă.

Arta militară impune principiul că o forță este constituită, pregătită, asigurată din toate punctele de vedere și angajată în operații (pe direcții, etape, obiective, tactici etc.) doar în funcție de misiunea pe care o are de îndeplinit.

De exemplu, într-un fel va arăta (din perspectiva compoziției, mărimii, sustenabilității, protecției etc.) o forță armată destinată îndeplinirii unei misiuni de apărare teritorială și într-un cu totul alt fel va arăta o forță destinată îndeplinirii unei misiuni expediționare, la mare distanță de baza sa permanentă.

În cazul concret din Ucraina, forța armată pregătită de Federația Rusă, înainte de declanșarea agresiunii armate era după toate datele observabile direct potrivită pentru un singur tip de misiune: cea de ocupare fără luptă a unui teritoriu și a unor localități de pe acel teritoriu, doar cu lovirea inițială din aer (aviație și rachete) a câtorva obiective militare care ar fi făcut ca Ucraina să piardă controlul asupra spațiului său aerian (aeroporturi, instalații de radiolocație, artilerie și rachete antiaeriene) pentru o durată limitată de timp, dar suficient de lungă pentru ca forțele terestre să se poată deplasa și să își poată ocupa pozițiile prestabilite, fără luptă, cum ziceam.

După primele trei-patru zile de operații (când ar fi trebuit să se producă fie finalizarea acțiunilor de război prin îndeplinirea misiunii de ocupare militară a unui anumit teritoriu și a unor localități precis identificate de la început, fie înlocuirea, împrospătarea și realimentarea trupelor rusești angajate în prima linie) a fost evident pentru toată lumea că misiunea pentru care fuseseră constituite, calibrate, echipate și pregătite trupele rusești nu va putea fi vreodată îndeplinită.

Se modificase radical partea de „ocupare fără luptă”, din formularea misiunii. Iar pentru ocuparea prin luptă a unui teritoriu și a unor localități ucrainene, acea forță era vizibil nepregătită și greșit configurată.

Situația asta a fost clară pentru orice observator priceput al unei operații de mărimea unei armate, de acum opt zile.

Să zicem că ar fi intervenit rigiditatea (opusă flexibilității) în conducerea operației, prin care comandantul rus și staff-ul său, temându-se să raporteze la Moscova eșecul misiunii încredințate, continuă să trimită trupa nepregătită în focul luptei, ca orice imbecili care repetă de mai multe ori aceeași greșeală, doar-doar la a doua ori la a treia repetiție le-ar ieși după așteptările lor.

Dar chiar și așa, după încă cinci zile, adică încă de acum trei-patru zile, ar fi trebuit să le fie clar și celor de la Kremlin, indiferent de rapoartele pe care le-ar fi primit din teatrul de război ucrainean, că misiunea inițială e un eșec.

După care, ar fi trebuit cei de la Kremlin, cu Putin în frunte, să decidă:

  • (1) fie opresc războiul și retrag trupele deja angajate,
  • (2) fie le dau acelor trupe deja angajate o altă misiune, pe care să o poată îndeplini așa cum sunt ele constituite, pregătite și echipate acum,
  • (3) fie schimbă forța pregătită și angajată în prezent în operație cu o altă forță, care să fie constituită, calibrată, echipată, pregătită și asigurată din toate punctele de vedere pentru o nouă misiune, cum ar fi ocuparea prin luptă a unui teritoriu și a unor localități ucrainene.

Deoarece și în prezent, în Ucraina operează aceeași forță militară rusă, deducem și la fel pot deduce și judecătorii TPI că Putin și ai lui au decis opțiunea (2).

Care ar fi noua misiune primită de aceste forțe se poate deduce din observarea teatrului de război: suprimarea sau alungarea populației ucrainene din teritoriile și din localitățile vizate de Rusia pentru a constitui un „coridor” terestru în posesia rușilor, care să lege „Patria-Mamă” de peninsula Crimeea, anexată acum opt ani.

Iar această alungare a populației ucrainene de pe acel teritoriu se face doar prin crime de război, cum bine vedem cu ochiul liber.

Sunt lovite cu bombe, cu mortiere și rachete cartierele rezidențiale și obiectivele civile (școli, spitale, primării), sunt privați locuitorii unor localități de condițiile de trai de bază (apă, electricitate, căldură, alimente), sunt amenințați cu dezastrul produs de centralele nucleare luate sub control militar rusesc, ale căror reactoare pot oricând exploda, ca la Cernobîl, de pe urma topirii „sâmburelui” de material radioactiv, sunt lovite criminal familiile cu copii care se aventurează să iasă din adăposturi și așa mai departe.

Vorbim despre o misiune nouă, pe care forța pregătită inițial de Putin pentru ocuparea militară fără luptă a unui teritoriu și a unor localități din Ucraina o poate îndeplini cu ușurință.

Generalul sau soldatul rus nu trebuie să fie pregătit moral, etic, psihic sau militar pentru a comite crime de război. Este suficient să fie dotat cu armamente cât mai distrugătoare pentru asta. Ori acestea nu lipsesc din arsenalul forței pregătite de criminalul de război Putin.

Căruia eu îi zic așa încă de pe acum, deoarece l-am surprins în flagrant și pe el și pe trupele trimise de el în Ucraina, în mod vădit neprovocat, nejustificat și complet ilegal, din punct de vedere al dreptului internațional și al dreptului internațional umanitar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#Tribunalului Penal Interna ional, #razboi in Ucraina, #Federatia Rusa, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina