Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 16:26
2827 citiri
Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o initiativa legislativa care elimina conditia de cvorum la referendumul national si propune ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus 1 din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform careia "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

De asemenea, in cazul referendumului pentru revizuirea Constitutiei, initiativa legislativa propune stabilirea unei conditii de validare in situatia in care prezenta la urne este de cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

"Referendumul pentru revizuirea Constitutiei este valabil daca la acesta participa cel putin 30% plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", se arata intr-un alineat nou propus pentru a fi introdus in Legea referendumului.

Totodata, senatorul social-democrat propune ca in cazul referendumului local conditia pentru validare sa fie participarea a cel putin jumatate plus unu dintre alegatorii din listele electorale permanente.

In motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu sustine ca "in Romania nu exista motive intemeiate pentru care cvorumul sa nu fie eliminat in privinta referendumului".

"Romania a avut deja doua referendumuri unde vointa suverana a poporului roman a fost denaturata de existenta cvorumului, asimiland persoanele care se abtin cu partizanii votului negativ si promovand forme de boicot", arata Belacurencu.

Senatorul PSD a inregistrat propunerea legislativa pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.

Presedintele Traian Basescu declara, in 23 ianuarie, ca poate fi o solutie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu conditia sa fie create conditii sa voteze si pentru cei 3 milioane de romani din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#proiect lege referendum, #Belacurencu lege referendum, #eliminare cvorum referendum , #stiri Trifon Belacurencu