Depresia de după sărbători. Cum se transformă sezonul bucuriei în cel al tristeții după 2 ianuarie

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 23:28
2233 citiri
Depresia de după sărbători. Cum se transformă sezonul bucuriei în cel al tristeții după 2 ianuarie
Mulți oameni simt tristețe după ce se termină sărbătorile FOTO Unsplash

Sărbătorile mai sunt cunoscute drept ”sezonul bucuriei”, o perioadă fericită, confortabilă, marcată de întâlniri cu familia și de tradiții.

Adevărul este că nu toată lumea are parte de o astfel de perioadă. Durerea, pierderea, stresul și agitația pot fi amplificate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cu toate acestea, abia mai apoi urmează un moment greu pentru toate persoanele: decorațiunile, luminile și globurile ajung în cutii, iar calendarul se întoarce pe 2 ianuarie, cu un an întreg în față. Este un fenomen comun să ne simțim triști după Anul Nou, indiferent de cum au decurs sărbătorile.

Partea bună este că nu sunteți singur și că există câteva lucruri utile pe care le puteți face astfel încât să nu vă simțiți deprimat după Anul Nou, potrivit healthline.com.

Ce este tristețea de după sărbători?

Un studiu din 2006 al Asociației Americane de Psihologie (APA) a sugerat că 78% dintre oameni au simțit adesea fericire în perioada sărbătorilor, în timp ce 68% s-au simțit uneori obosiți.

De asemenea, a fost caracterizată ca fiind o dezamăgire pe care o simt oamenii după ce se termină un sezon plin de întâlniri cu prietenii și familia. Este similar cu senzația de după evenimente foarte așteptate, cum ar fi nunți sau vacanțe.

Cele mai comune sentimente sunt:

  • Regretarea unor lucruri pe care le-ai făcut/spus sau nu
  • Senzație de gol după trecerea la un program normal, fără evenimente sau lucruri de sărbătorit.
  • Singurătate - mai puțini oameni dragi pe care îi vezi
  • Tristețe pentru că sărbătorile s-au încheiat și nu au decurs așa cum ți-ai dorit.
  • Probleme cu somnul din cauza stresului

Ce declanșează tristețea după sărbători?

Specialiștii au observat că, în această perioadă, mai puține persoane primesc ajutor psihiatric de specialitate și că există un număr mai mare de oameni care își fac rău singuri sau chiar ajung să se sinucidă.

Există mai multe aspecte care pot declanșa senzația de deprimare:

  • Ideea că toți ceilalți s-au distrat de minune de sărbători și au fost alături de cei dragi, în afară de tine.
  • Senzația de singurătate.
  • Izolarea
  • Problemele în familie, cum ar fi înstrăinarea
  • Probleme ce țin de sănătatea mintală
  • Consum excesiv de alcool

Cu toate acestea, specialiștii susțin că izolarea și singurătatea sunt factorii cu cel mai mare impact.

Cum să faci față sentimentelor neplăcute care apar după sărbători

Stabilește limite

Tristețea poate fi declanșată parțial de experiența pe care o aveți în timpul sărbătorilor. Dacă participi din obligație la evenimente de familie sau la diverse tradiții care nu îți aduc plăcere, te vei simți frustrat.

De asemenea, vei fi tentat să te uiți pe rețelele sociale la postările fericire ale cunoscuților și să simți invidie.

Limitele înseamnă să pui pe primul loc sănătatea ta mintală și, pe cât posibil, să nu faci lucruri pe care nu ți le dorești. De exemplu, dacă părinții tăi își doresc să mergi acasă 10 zile, dar știi că după o perioadă nu te vei mai simți confortabil, mergi doar un weekend.

Gândiți din altă perspectivă

Oamenii petrec adesea sărbătorile temându-se de ceea ce urmează. Ideal este să scăpați de aceste gânduri. De exemplu, în loc să vă gândiți că luna ianuarie va fi una groaznică, puteți să vă axați mai mult pe prezent și pe lucrurile importante pentru voi.

Stabiliți o rutină de îngrijire

Este greu să ne ținem de o rutină în perioada sărbătorilor, însă va fi mai simplu să treceți de la un sezon la altul dacă stabiliți un interval zilnic în care să aveți grijă de voi.

Rutina de îngrijire nu se referă neapărat la un ritual estetic, cum ar fi o baie lungă și aplicarea unei creme care miroase frumos, ci orice vă face plăcere: ca de exemplu să beți cafeaua cu un prieten bun în fiecare dimineață de vineri.

Apelați la prieteni

Multe persoane se trezesc singure după sărbători. Dacă cereți ajutorul prietenilor, vă veți simți conectați în continuare. Câteva mesaje schimbare zilnic cu un prieten bun vă vor face să vă simțiți mult mai bine.

Fii recunoscător

Dacă vă axați pe sentimentele de recunoștință în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt șanse să persiste și ulterior. Va puteți gândi zilnic la trei lucruri pentru care sunteți recunoscători.

Faceți planuri și pentru luna ianuarie

Încercați să faceți planuri și să stabiliți întâlniri cu persoanele alături de care vă simțiți bine și după perioada sărbătorilor.

Procesul în trei pași

Dacă simțiți că sentimentele negative se strecoară, există un proces în trei pași util:

1. Acceptați sentimentele negative

2. Extrageți informațiile din sentimente

3. Concentrați-vă pe ceea ce aveți

În momentul în care oamenii își acceptă sentimentele negative, devine mai ușor să le gestioneze. De exemplu, dacă vă simțiți singur, înseamnă că e momentul să legați relații mai profunde.

Apelați la ajutor profesionist

Dacă sentimentele negative vă copleșesc, nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist. Dacă ați muncit pentru sănătatea mintală un an întreg, este păcat să năruiți progresele dintr-un an în cele două săptămâni ale sărbătorilor de iarnă.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#tristete depresie, #sarbatori, #sarbatori iarna , #stiri sociale