Diana Gasparovici așteaptă de la instanță „Trofeul calității” de fugar neprins. Prietena lui Năstase i-a surclasat pe Hayssam și pe Mazăre

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 03:25
5181 citiri
Diana Gasparovici așteaptă de la instanță „Trofeul calității” de fugar neprins. Prietena lui Năstase i-a surclasat pe Hayssam și pe Mazăre
Diana Gasparovici avea de executat 5 ani de pușcărie în Dosarul Trofeul Calității. FOTO: Poliția Română

Diana Gasparovici – condamnată alături de Adrian Năstase în Dosarul Trofeul Calității – așteaptă în Suedia, sub control judiciar, decizia definitivă a Curții de Apel București, care îi va spune dacă a scăpat sau nu de pedeapsa de 5 ani de pușcărie. Femeia, fost inspector general adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), s-a ascuns 10 ani în străinătate, timp în care i s-a prescris mandatul de executare al pedepsei.

Curtea de Apel București a luat în discuție și a rămas în pronunțare, joi, 29 septembrie, contestația DNA împotriva deciziei instanței ierarhic inferioare, care a constatat că Diana Gasparovici a reușit să „fenteze” statul român suficient timp, până să se prescrie executarea pedepsei.

În decursul timpului, România a avut mai mulți fugari VIP, care au fost în cele din urmă prinși și repatiați. Printre ei s-a numărat teroristul Omar Hayssam (fugit în Siria), Nicolae Popa – „regele FNI” (ascuns în Noua Zeelandă), Radu Mazăre (Madagascar) sau Mihail Boldea (Kenya). E drept că lista e tot timpul deschisă cu nume precum Alina Bica (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Sorin Oprescu (Grecia) sau Cristian Rizea (Republica Moldova), dar asta pentru că pe mulți dintre aceștia țările respective refuză să îi predea.

Ei bine, Diana Gasparovici a reușit „performanța” să se ascundă în Norvegia și nu s-a mai știut nimic de ea până când s-a predat (n.r. – autoritățile spun că a fost prinsă) în Suedia pe data de 21 iunie 2022.

Judecătorii au constatat, resemnați, intervenția prescripției

„Admite contestațiile la executare formulate de către petenta Gasparovici Diana și judecătorul delegat din cadrul Biroului de Executări Penale al Secției I Penale din cadrul Tribunalului București. Constată intervenită prescripția executării pedepsei de 5 ani închisoare, dispusă prin decizia penală (…) a ICCJ. Dispune retragerea formelor de executare efectuate în baza MEPI nr. 198/20.06.2012, emis de către Tribunalul București – Secția I Penală”, se arată în minuta hotărârii TB.

Instanța de apel va pronunța decizia definitivă pe data de 27 octombrie, la două zile după ce la Înalta Curte sunt programate dezbateri pe rolul Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la decizia CCR pe tema prescripției.

În sala de judecată, reprezentantul DNA încercat să îi convingă pe judecători că termenul de prescripție nu s-a împlinit și că Diana Gasparovici ar putea fi arestată în Suedia în vederea predării.

Asta pentru că – spune procurorul – prin Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență pe teritoriul României în primăvara anului 2020 ar fi suspendat pentru 2 luni, toate termenele de prescripție. Cum prescripția s-ar fi împlinit în vara acestui an, mai exact pe 19 iunie 2022 (19 august după calculele DNA), ar însemna că aceasta a fost arestată în Suedia în limitele mandatului de executare a pedepsei, iar un nou termen de prescripție ar curge de la data arestării acesteia (21 iunie 2022).

La ce prescripții se referă Decretul prezidențial din pandemie

Pe de altă parte, avocații Dianei Gasparovici au arătat că decretul prezidențial se referă doar la termenele de decădere din drepturi prevăzute de Codul civil, nicidecum la prescripția executării pedepsei, așa cum reiese din art. 41 al actului normativ:

„Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile”.

Separat, în art. 43, Decretul prezidențial stipulează cu privire la suspendarea actelor de urmărire penală, precum și de cercetare judecătorească în penal, dar nu spune nimic despre executarea pedepselor.

De altfel, la fond, avocații Dianei Gasparovici au argumentat că, dacă DNA ar avea dreptate și executarea pedepselor ar fi suspendată câtă vreme a fost stare de urgență, atunci tuturor condamnaților din România ar fi trebuit să li se scadă cele două luni din pedepse.

Diana Gasparovici a fost condamnată în vara anului 2012 la 5 ani de pușcărie, iar Irina Jianu, șefa ei de la ISC, a primit 6 ani, pentru rolul pe care l-au jucat în Dosarul Trofeul Calității, proces în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închsioare cu executare.

Este vorba despre condamnare în urma căreia Adrian Năstase a avut o tentativă de sinucidere, fiind oprit în ultima clipă de un polițist înainte să își tragă un glonț în cap. Fostul premier a apucat să apese pe trăgaci, dar s-a ales cu o rană la nivelul gâtului, fiind transportat la spital.

În urma condamnării la 5 ani de pușcărie, Diana Gasparovici nu a fost găsită la domiciliu, iar de atunci nu s-a mai aflat nimic despre ea, până în 21 iunie 2022, când a apărut informația că ar fi fost prinsă în Suedia.

Avocat: „S-a predat în Suedia pentru că acolo a găsit avocat”

Din discuțiile cu avocatul acesteia Ziare.com a aflat că, de fapt, femeia s-a predat, știind că executarea pedepsei i se prescrisese cu două zile mai devreme. Numai că mandatul de arestare a rămas în vigoare, iar autoritățile din Sedia au reținut-o în momentul în care s-a prezentat la poliție.

„Diana Gasparovici a fost reținută în baza mandatului european de arestare în date de 21.06.2022, care s-a dat în baza hotărârii din Dosarul Trofeul Calității, fiind atunci condamnată absolut pe nedrept pentru o presupusă complicitate la abuz în serviciu. Nu vreau să fac remarci usturătoare referitoare la adresa judecătorilor de atunci, dar evident că asta a fost istoria. Acum, fiind reținută, în aceeași zi am făcut contestație la executare, întrucât pedeapsa era prescrisă de pe data de 19.06.2022. Mandatul de arestare era încă în vigoare pentru că nu fusese anulat. Urma să facem demersurile, neștiind că dânsa va fi reținută și arestată în baza acelui mandat. Pe data de 5 august, în Suedia, se va discuta cererea de extrădare, cred că la Malmo. Ea nu a stat în Suedia așa cum greșit s-a reținut, ci a venit dintr-o altă țară nordică – nu știu de unde – pentru că nu a găsit un avocat de limbă română. A găsit o doamnă avocat în Suedia și a venit pentru a se preda și pentru a fi adusă în țară după prescripția executării. A fost reținută și arestată 30 de zile, iar statul suedez a cerut autorităților române garanții cu privire la executarea pedepselor, referitoare la condițiile de detenție. Ulterior s-a judecat și a fost pusă în libertate cu o măsură similară controlului judiciar de la noi. Dacă domnul procuror citea și mai departe ce scrie în Decret observa că acel decret se referă, concret, la prescripțiile din civil și penal, nu la prescipția executării pedepsei. Ce ar fi fost, de exemplu, în cazul infracțiunilor pentru care se pune în mișcare acțiunea penală la plângerea prealabilă? Neputând ieși (n.r. – victima) din casă, treceau cele 90 de zile. De aceea s-a avut în vedere prescripția răspunderii penale, în niciun caz cea a executării pedepsei. Întrebarea mea este logică: pe perioada aceea de 60 de zile, arestații au avut suspendată executarea pedepsei?”, a declarat avocatul Bogdan Dorcea.

De ce a fost condamnat Năstase în Dosarul Trofeul Calității

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de ICCJ, pe data de 20 iunie 2012, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Alte condamnări din dosar:

  • Irina Paula Jianu (foto), fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii – 6 ani de închisoare cu executare
  • Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC – 5 ani de închisoare cu executare
  • Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL – 6 ani cu executare.
  • Marina Ioana Popovici – 5 ani cu executare
  • Bogdan Popovici – 6 ani cu executare

Judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan notau că în cauză nu este vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Adrian Năstase a unor fonduri ilicite considerabile, de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestui candidat.

Obţinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibilă fără implicarea nemijlocită în activitatea infracţională a unei instituţii publice, conduse de Paula Irina Jianu, „personaj aflat în sfera de influenţă” a lui Adrian Năstase şi a familiei acestuia.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 2
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Scapa. Asta e. ghinion.