Jurnalism în slujba Kremlinului. Studiu de caz asupra unui trol nefericit

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 03:04
10920 citiri
Jurnalism în slujba Kremlinului. Studiu de caz asupra unui trol nefericit

Propaganda este o parte importantă a oricărui război. Iar în ziua de azi a căpătat dimensiuni colosale. Și propaganda rusă se bazează, pe lângă canalele clasice, pe troli și influenceri.

Aceștia sunt peste tot și majoritatea sunt în solda Kremlinului. Scopul lor este de a influența opinia publică, de a schimba sensul unor fapte sau de a planta sămânța îndoielii.

Trolii se infiltrează în special pe platformele de socializare. Ei intervin la postări cu mesaje menite a le schimba sensul sau introduc în discuție subiecte fără legătură cu tema inițială acolo unde e o dezbatere mai amplă.

Influencerii sunt persoane mai cunoscute care își folosesc notorietatea pentru a promova anumite teme sau pentru a modifica anumite idei.

Pe scurt, toți au ca scop influențarea oamenilor conform unei agende pentru care, de obicei, sunt plătiți.

Dodonista

De exemplu, Elena Lewicka-Pahomova este și trol și influencer.

De fapt, Elena este jurnalist din Chișinău și a lucrat la postul TV de liba rusă NIT, apoi la Publika TV (televiziunea controversatului și temutului Plahotniuc), la „Первый Приднестровский” (televiziunea transnistreană), la RTR (care retransmite programele Rossiya 1) și la TV7 Moldova (care redifuza programele postului rusesc NTV).

Ultima data, Elena prezenta o emisiune la NTV (fără legătură cu postul rusesc), un post de televiziune din holdingul media „Exclusiv Media”, care aparține deputatului Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță și apropiată de familia Dodon.

Anul trecut, compania „Constanta Media”, al cărei director este Lewicka-Pahomova, a primit licența de emisie pentru un nou post TV din Moldova denumit 3,14 TV.

În timpul aventurilor prin televiziunile dubioase ale Moldovei, Elena s-a lipit de Igor Dodon pe care îl slujește din 2017 de când a fost numită șefa comisiei pentru mass-media și comunicare a fostului președinte.

Deși nu prea săpânește bine limba română (sau cea moldovenească, pentru că pentru ea asta e limba oficială dincolo de Prut), domnna Pahomova a fost și coscenarist la un așa zis documentar denumit „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul președintelui Dodon.

Filmul prezintă multe pasaje care nu au nicio legătură cu adevărul istoric și se încheie apoteotic cu o declarație patriotică a lui Igor Dodon.

Acum, Elena Lewicka-Pahomova intervine la postările colegilor jurnaliști din Moldova sau postează mesaje pro-ruse, anti-românești și bagatelizează războiul din Ucraina pe care îl consideră unul civil.

Panglica

De exemplu, ea este foarte îngrijorată că Moldova a interzis prin lege simbolurile Z și V purtate de armata rusă în invazia din Ucraina precum și panglica Sfântului Gheorghe, Георгиевская лента cum îi spun rușii.

„Un pericol mult mai mare pentru țară decât panglica Sfântului Gheorghe este panglica tricolorului românesc. Se pregătesc încet, dar persistent mințile pentru dispariția Moldovei ca stat. Dar... nici un parlament sau guvern nu a avut vreo inițiativă de a o interzice (se are în vedere tricolorul românesc). Purtați și visați - este dreptul vostru. Și apoi au venit la putere ignoranții agresivi...”, scrie Pahomova pe Facebook.

În alte postări se arată îngrozită că nu se va mai putea defila de Ziua Victoriei, pe 9 mai, cu panglica inventată de propaganda putinistă.

Panglica cu trei dungi negre și două portocalii are o istorie veche, din vremea imperiului Țarist și a fost interzisă de sovietici. Dar, în 2005, într-o mișcare propagandistică, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, și de atunci anual sunt distribuite populației pe data de 9 mai.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși. În 2017, aceasta a fost interzisă de către autoritățile ucrainene după ce devenise un simbol al "războiului și ocupației rusești în Ucraina."

Elena se mai lamentează și pentru că cenzura va căpăta proporții nemaivăzute și vor fi interzise filmele și cărțile create în epoca sovietică.

Și între suferințe mai trolează câte un coleg jurnalist care condamnă că Rusia a invadat Ucraina și crimele de război și nu consideră invazia o operațiune specială.

Așa a pățit și jurnalista Cornelia Cozonac care, terorizată de intervențiile Elenei, scrie pe Facebook: „Ca să vedeți cum acționează soldații propagandei rusești. Elena Pahomova, pretinsa jurnalistă la canalele lui Dodon, reacționează destul de des când eu scriu ceva despre russkii mir, asta ca să combată ceea ce scriu eu și să îndreptățească acțiunile rușilor în Ucraina (probabil are misiune să urmărească postările mele).

A reacționat la o postare despre bombardarea maternității din Mariupol, să-mi zică că distribui fake-uri. Femeia gravidă din acea fotografie care a facut înconjurul lumii a decedat, împreună cu copilul ei nenăscut ... Azi Elena Pahomova reacționează la o altă postarea de a mea despre o emisiune la Moldova 1 despre russkii mir.

Și, atenție, această Pahomova, înregimentată în războiul paralel al rușilor - propaganda, scrie așa despre războiul din Ucraina - grajdanskaya voina (război civil). Deci asta este o altă fațetă a propagandiștilor ruși - să prezinte agresiunea Rusiei drept un război civil, inițiat de ucraineni. Propaganda nu este jurnalism, Elena Pahomova. Și ea trebuie combătută și eliminată.”

Influenceri românești

Nici România nu este scutită de troli sau de influenceri care își trag resurse de la Moscova.

Însă, în România, opinia generală nu este favorabilă Rusiei. Iar societatea românească este destul de reticentă la mesajele venite direct de la Est. Din aceste motive pentru Rusia este mai complicat să își promoveze ideile la noi, spre deosebire de Republica Moldova unde puterea rusofililor este mult mai mare.

Din acest motiv, în țara noastră nu s-a investit masiv în platforme gen Sputnik sau în influențe punctuale. La noi s-a mers mai mult pe formarea de curente naționaliste și politice.

Cu toate acestea există site-uri gen vestidinrusia.ro care aberează pe tema războiului sau grupuri de tipul ”Prietenii lui Vladimir Putin”.

În general, temele abordate de influencerii de la noi sunt de genul că România a devenit o colonie, ca suntem slugi în NATO, că se va interzice literatura rusă etc.

La noi propaganda se face mai „cu mantă”, mai pe ocolite. De exemplu, este lansat un subiect pe o platformă din afara țării și se încearcă preluarea ei și aici citând sursa „credibilă”.

Și mai sunt și unii mai direcți gen Dana Budeanu, Cozmin Gușă sau Diana Șoșoacă, sau o serie de jurnaliști care fabulează pe aceste teme.

Dar, la fiecare dacă râcâi puțin în trecutul lor poți găsi ori o legătură de afacere, ori o suspiciune de turnătorie legată de vechiul regim. Sau chiar legături directe cu ruși.

De exemplu Dana Budeanu are câteva teme pe care delirează. Și anume cum că Pandora Papers dezvăluie că Zelenski este corupt. Sau că Putin schimbă noua ordine mondială. Ori că românii au ajuns din cauza Vestului să își renege originile. Cu vreo 200 de lei te taxează Dana Budeanu ca să ai acces pe platforma ei la astfel de fabulații.

Chiar și Ion Cristoiu a mai lansat unele aberații gen „Sunt convins că există o înţelegere subterană între Rusia şi Statele Unite pe care părţile o respectă sau nu o respectă”; ”Ruşii au ţintit strict obiectivele militare (...)”; ”În rest ce s-a întâmplat la Kiev şi în alte localităţi, acela este spectacol de sunet şi lumină” idei propagate la emisiunile postului de radio Gold, FM patronat de Gușă.

Postul de radio a și fost amendat pentru propagarea acestor idei.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii