Restricții pentru cei care se deplasează cu trotinetele electrice în București. În ce locuri nu vor mai avea voie să circule

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 22:30
5096 citiri
Restricții pentru cei care se deplasează cu trotinetele electrice în București. În ce locuri nu vor mai avea voie să circule
Trontinete electrice FOTO Pixabay

Persoanele care folosesc trotinetele electrice nu vor mai avea voie să circule cu ele pe aleile din parcuri sau în grădini publice, potrivit unui regulament propus de Primăria Capitalei.

Noul regulament al Primăriei Capitalei îi obligă pe cei care le folosesc să circule pe trotuar doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 de km/h.

”Apar limitări de viteză în anumite zone, acolo unde noi considerăm că este un risc ca o viteză mai mare să pună în perciol pietonii și alți participanți la traffic. Cea mai mare viteză este de 25 de kilometri la oră, aceste limitări au venit din partea societății civile, de 10 km, de 5 km, în funcție de zone și de intensitatea pietonilor”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.

Taxe pentru firmele care închiriază trontinetele electrice

În București pot fi închiriate peste 10.000 de trotinete electrice care aparțin unor operatori privați. Aceștia vor fi obligati să obțină o licență de funcționare care se taxează anual. În plus, pentru fiecare trotinetă închiriată, este propusă o taxă de 50 bani pe zi sau 1 leu pe metru pătrat ocupat, potrivit stirileprotv.ro

Ce amenzi riscă cei care folosesc trotinete electrice

Noul regulament prevede și că trotinetele pot fi lăsate doar în anumite zone. Este interzisă staționarea lor în stațiile mijloacelor de transport în comun, în zona trecerilor de pieteni, pe spațiile verzi sau pe carosabil.

Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar firmele care le închiriază sunt obligate să le ridice din zonele unde sunt staționate neregulamentar. În plus, companiile trebuie să aibă o asigurare obligatorie în caz de accident.

Reacția persoanelor care folosesc trotinetele electrice

Cei care se deplasează cu trotinele electrice susțin că ar trebui îmbunătățită infrastructura. În lipsa unor piste speciale, pietonii ajung să fie loviți pe trotuare, iar pe șosea nu se respectă regulile de circulație.

Anul trecut, peste 300 de oameni au fost răniți în accidente cu trotinete electrice, iar numărul este în creștere.

În Europa nu există un regulament destinat folosirii trotinetelor electrice, fiecare stat având propriile reguli.

În Danemarca, persoanele care le utilizeazaă trebuie să poarte în mod obligatoriu cască de protecție, iar în Finlanda este impusă o viteză maximă de depasare de 15 km/oră.

#trotinete electrice, #Bucuresti, #regulament, #Primaria Capitalei , #stiri auto