Celebrul economist american Nouriel Roubini, care a analizat politicile economice propuse de președintele ales al Statelor Unite, îl atacă pe Trump. El spune că noile măsuri vor provoca 3 rele, care vor lovi periculos lumea. Acestea sunt stagflația, rate mai mari și scăderea prețurilor acțiunilor de pe bursă, lucruri ce se vor propaga negativ pe tot globul.
Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a crescut riscul unui scenariu economic neplăcut, spune Nouriel Roubini. Politicile sale ar putea duce la stagflație, o soartă pe care experții au spus că este mai rea decât recesiunea, potrivit ABC Net.
Agenda economică propusă de Donald Trump ridică riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru economia SUA, potrivit economistului numit ”Doctorul Apocalipsei” de pe Wall Street, care a prezis criza din 2008. Nouriel Roubini, economistul de top cunoscut pentru prognozele sale bombastice și deseori dure, a spus că a prevăzut un mediu provocator pentru economie odată ce Trump își începe al doilea mandat ca președinte.
Trump în încurcătură, primește o veste șoc din Rusia: Putin nu luptă pentru pământ în Ucraina
Asta pentru că politicile propuse de Trump ar putea declanșa o perioadă de stagflație pentru economie, a spus Roubini, o situație pe care unii experți economici au descris-o ca fiind chiar mai rea decât o recesiune. Într-un astfel de scenariu, economia ar vedea o perioadă de creștere lentă, prețuri în creștere, rate ridicate ale dobânzilor și șomaj în creștere. Stagflația din SUA ar putea duce la dobânzi mai mari în alte părți ale lumii.
Roubini a subliniat planurile lui Trump de a percepe tarife mari asupra mărfurilor chinezești, de a reduce taxele, de a implementa restricții „draconice” asupra imigrației și de a eroda o parte din independența Fed.
„Dacă ar urma aceste din urmă tipuri de politici stagflaționiste, inflația va fi mai mare, creșterea va fi mai mică, randamentele obligațiunilor vor fi mai mari pentru că există mai multă inflație și mai multe rate reale cu deficite nesustenabile”, a spus Roubini într-un interviu acordat Bloomberg.
Descoperire neobișnuită făcută de experți: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri
Datoria SUA va crește cu 10.000 de miliarde dolari
„Acest lucru va aglomera creșterea economică, iar randamentele obligațiunilor peste 5% ar implica o corecție a prețurilor acțiunilor și un impact negativ asupra economiei”. Trump, dacă urmează toate propunerile sale, ar crește probabil soldul datoriei federale cu aproape 10 trilioane de dolari în următorul deceniu, a estimat Roubini.
Trump a respins ideea că politicile sale vor stimula prețuri mai mari. În august, președintele ales a spus că politicile sale vor reduce inflația. Dar Roubini, care a avertizat despre o criză de stagflație în ultimii ani, a insistat că riscurile vor crește în timpul președinției lui Trump.
„Fed va trebui să reducă mai puțin, poate în cele din urmă să se oprească mai devreme”, a spus Roubini despre ratele dobânzilor, adăugând că Fed ar putea chiar să crească ratele dobânzilor dacă se va instala stagflația. „Și atunci Fed, și Trump vor intra în conflict."
El a spus că, dacă Trump a fost „cu adevărat serios” când a vorbit despre tarifele de 60% asupra produselor din China și tarife de 10 până la 20% asupra altor parteneri comerciali, despre slăbirea drastică a valorii dolarului american, despre „restricțiile draconice” asupra migrației și „deportarea în masă”, asta ar putea duce la situații neplăcute pentru el.
Profesorul Roubini a spus că, dacă Trump va continua cu politici care au dus la stagflație în SUA, ar exista consecințe pentru economia globală. „Este periculos pentru restul lumii, deoarece ratele dobânzilor vor fi mai mari, implică faptul că alte țări trebuie să urmeze SUA. Dacă nu urmează SUA, moneda lor slăbește, așa că ratele dobânzilor la nivel global vor fi mai mari și asta se va întâmpla pentru a elimina creșterea la nivel global”, a spus el.
„Desigur, tarifele în SUA vor provoca inflație în SUA, dar provoacă daune economice, cum ar fi o cerere mai mică pentru exporturile altor țări, iar asta este deflație și duce la o creștere economică mai mică și pentru restul lumii”.