Trump a câștigat miercuri alegerile prezidențiale deschizând calea pentru întoarcerea sa la Casa Albă. Retorica sa a stârnit îngrijorări cu privire la viitorul asistenței SUA pentru Ucraina și a sprijinului pentru NATO. Acum Mark Rutte, șeful Alianței, este pe punctul să se ciocnească cu Donald Trump, după ce a afirmat că NATO va continua să sprijine Ucraina, pentru a-l doborî pe Putin.
Într-un nou articol de opinie din Politico, șeful NATO Mark Rutte a spus că alianța militară nu își poate permite să nu mai susțină Kievul și că „trebuie să facem mai mult pentru a schimba traiectoria conflictului”. Însă, Rutte nu l-a menționat pe Trump și nici nu a evidențiat Statele Unite, în privința sprijinului său militar, potrivit Business Insider.
În acest context, șeful NATO avertizează că alianța militară nu își poate permite să înceteze să ofere Kievului asistența de securitate, de care are nevoie pentru a lupta împotriva rușilor. Apărătorii ucraineni se confruntă cu un moment precar al războiului, pe măsură ce trupele Moscovei câștigă avânt în est și sosirea trupelor nord-coreene semnalează, după cum a spus conducerea NATO, că ar putea veni vremuri „mai întunecate”.
„De la începutul invaziei cu drepturi depline a Rusiei, aliații NATO au oferit Ucrainei peste 99% din tot sprijinul militar”, a scris Mark Rutte, fostul prim-ministru olandez care a devenit secretar general al NATO în octombrie, într-un articol de opinie publicat de Politico, miercuri.
„Și suntem pe cale să îndeplinim angajamentul financiar de 40 de miliarde de ajutor militar acordat Ucrainei în acest an”, a spus Rutte, adăugând că „ceea ce avem nevoie acum este angajamentul politic de a menține cursul pe termen lung”.
„Până acum, sprijinul nostru a menținut Ucraina în luptă. Dar trebuie să facem mult mai mult pentru a schimba traiectoria conflictului. Trebuie să creștem costurile pentru Putin și prietenii săi autoritari”, a spus el, referindu-se la lideri ai Chinei, Iranului și Coreei de Nord, care au fost acuzați că sprijină și alimentează eforturile de război ale Moscovei.
Articolul lui Rutte s-a concentrat pe recenta desfășurare a soldaților nord-coreeni în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei. Nu l-a menționat pe Trump și nici nu a evidențiat SUA în privința sprijinului său militar.
Administrația Biden a oferit Ucrainei peste 60 de miliarde de dolari în ajutor militar de când Rusia și-a lansat războiul pe scară largă în februarie 2022. De asemenea, țările NATO au oferit Kievului zeci de miliarde de dolari în asistență de securitate în acest timp.
Țările NATO au trimis Ucrainei avioane de luptă, drone, tancuri, vehicule blindate, rachete, obuze de artilerie, bombe, arme, gloanțe și ajutoare mai letale în ceea ce liderii au descris drept o investiție pentru apărarea securității europene.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Rutte a spus că l-a felicitat pe Trump pentru câștigarea alegerilor. „Conducerea sa va fi din nou cheia pentru menținerea Alianței noastre puternice. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin putere” prin NATO, a scris el.
De la alegeri s-au revărsat pe forum.
... Vezi tot
dar pacea prin dialog , negocieri nu se poate promova?? Vezi tot