Ministrul Apărării, despre intenția NATO de a trimite 1.000 de militari în România: ”Nu este condiționată de o intervenție posibilă în Ucraina”

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 21:40
2040 citiri
Ministrul Apărării, despre intenția NATO de a trimite 1.000 de militari în România: ”Nu este condiționată de o intervenție posibilă în Ucraina”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că decizia NATO de a comasa câte o mie de militari în România, Bulgaria și Ungaria nu are legătură cu o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina.

Ministrul a subliniat că este vorba despre o decizie mai veche, care acum a fost comunicată. Aceasta face parte din strategia Alianţei de consolidare a flancului estic.

”Această decizie este o decizie care, în cea mai mare măsură, este una care acum se comunică, dar care există mai de mult. Sigur că este o măsură pro-activă, dar nu este legată direct de acest moment, să spunem, de aceea nici nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina. Este vorba de ceea ce noi am cerut, prin vocea preşedintelui, încă din 2014, când nu exista practic, în documentele oficiale ale NATO, ca poziţie strategică, ca postură strategică în acest sens, aceea de consolidare a prezenţei înaintate a NATO pe flancul estic. În cazul unei situaţii de conflict, evident că atunci se iau măsuri suplimentare în acest sens. Acest batalion care va veni aici, multinaţional probabil, încă nu ştim exact unde va fi plasat, este o situaţie în care în momentul ăsta discutăm. Se analizează situaţia strategică, ştiţi că plasarea într-un sistem defensiv este importantă şi din perspectiva modului în care există scenarii că ar putea să vină ameninţările”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, miercuri seară, la Antena 3, la scurt timp de la anunţul privind masarea de trupe NATO pe teritoriul României.

Vasile Dîncu a subliniat că este mai puţin important modul sau locul în care se vor poziţiona trupele NATO.

Precizarea a fost făcută după ce în presă a apărut informația conform căreia SUA şi câţiva aliaţi din NATO discută despre o desfăşurare a aproximativ câte 1.000 de militari în trei state membre din Europa de Est - România, Bulgaria şi Ungaria -, înaintea unei eventuale invazii a Ucrainei de către Rusia. Informația a fost făcută publică de CNN, care a citat trei oficiali americani la curent cu aceste discuţii.

Statele Unite şi Regatul Unit se află între ţările care iau în calcul să desfăşoare trupe suplimentare, înaintea unei eventuale invazii ruse a Ucrainei, însă toate cele 30 de state membre NATO doresc acest lucru, potrivit unui diplomat european.

Însă nu toate statele membre NATO sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa gravităţii ameninţării ruse. Germania, de exemplu, a refuzat să vândă armament Ucrainei.

Astfel, Statele Unite negociază să trimită forţe suplimentare, pe bază bilaterală sau în baza unei ”coaliţii voluntare”, cum declară unul dintre oficialii citaţi. Forţele americane pot opera, aşa cum o fac deja, în mod unilateral în Europa, însă ar putea opera şi în cadrul unor structuri NATO existente.

Statele Unite şi NATO au desfăşurat deja zeci de mii de militari în Europa, pe care se sprijină în orice desfăşurare suplimentară de trupe în state membre NATO din Europa de Est.

Citeste si:
România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"
România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"
România rămâne în fruntea topurilor negative. Potrivit Eurostat, țara noastră are cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...