Un mega-tsunami care a declanșat un val de vibrații resimțite timp de nouă zile în întreaga lume în septembrie anul trecut și-a dezvăluit în sfârșit originea. O echipă internațională de oameni de știință, în colaborare cu Marina daneză, a reușit să identifice sursa acestor semnale seismice: o alunecare masivă de teren în fiordul Dickson din Groenlanda de Est.
Alunecarea de teren a generat un val de 200 de metri înălțime, care a fost prins într-un fiord îngust. Acolo, valul s-a mișcat înainte și înapoi timp de nouă zile, producând vibrații ce au fost înregistrate de senzori seismici din întreaga lume. Oamenii de știință au explicat că astfel de evenimente devin mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, deoarece ghețarii care susțin munții Groenlandei se topesc rapid, scrie Digi24.
„Când colegii au observat pentru prima dată acest semnal, nu semăna deloc cu un cutremur. L-am numit 'obiect seismic neidentificat',” a declarat Dr. Stephen Hicks de la University College London (UCL), unul dintre cercetătorii implicați. Semnalul s-a repetat la fiecare 90 de secunde timp de nouă zile, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să lanseze o investigație pentru a identifica sursa. În același timp, cercetători din Danemarca au primit rapoarte despre un tsunami în Groenlanda, ceea ce a condus la un efort comun pentru a dezlega misterul.
Cercetătorii au folosit date seismice, imagini din satelit și fotografii ale fiordului pentru a identifica locul exact al alunecării de teren. În fiordul Dickson, o imagine din satelit a arătat un nor de praf, semnalând prăbușirea unui munte. Comparând fotografiile de dinainte și după eveniment, s-a confirmat că 25 de milioane de metri cubi de rocă s-au prăbușit în apă, declanșând mega-tsunami-ul. Acest volum este echivalent cu 25 de clădiri Empire State. În urma valului, a rămas un semn vizibil pe ghețar, marcat de sedimentul aruncat în sus.
Cercetătorii au concluzionat că alunecarea de teren a fost cauzată de topirea ghețarilor din cauza creșterii temperaturilor în Groenlanda. Ghețarul care susținea muntele s-a subțiat atât de mult încât a cedat, declanșând prăbușirea masivă. "Arată cum schimbările climatice afectează acum aceste zone," a subliniat Dr. Hicks.
Acest eveniment a avut loc într-o zonă îndepărtată, dar astfel de fiorduri sunt uneori vizitate de nave de croazieră arctice. Din fericire, în momentul producerii alunecării de teren, nu se aflau bărci în zonă. Dr. Kristian Svennevig de la National Geological Surveys for Danemarca și Groenlanda (GEUS) avertizează că astfel de alunecări de teren uriașe devin tot mai frecvente în Arctica. "Deși evenimentul Dickson Fjord singur nu confirmă această tendință, amploarea sa fără precedent subliniază necesitatea de a efectua mai multe cercetări," a spus acesta.