Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tudor Chirilă, despre greva profesorilor: ”Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil”

Autor: N.G.
Vineri, 09 Iunie 2023, ora 20:55
3004 citiri
Tudor Chirilă, despre greva profesorilor: ”Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil”
Tudor Chirilă FOTO Facebook

Actorul și cântărețul Tudor Chirilă este întru totul de acord cu greva și cu protestele organizate de personalul din învățământ.

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva): Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă”, a transmis Tudor Chirilă, vineri, pe Facebook, în ziua când peste 10.000 de profesori au organizat un nou protest în București.

Artistul susține că „nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare” și că ”demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată”.

Mesajul integral transmis de Tudor Chirilă:

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva): Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă.

Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern. Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată.

Aș mai adăuga că doar mărirea salarială nu va reforma sistemul. Dar va crea o premiză de decență. Pe de altă parte dacă nu se va reforma felul în care ajungi profesor în România, dacă învățământul nu va fi cu adevărat reformat de o manieră în care sistemul să devină eficient și să livreze educație, vom rămâne blocați în dezastrul actual.

Rămân la părerea că finanțarea și depolitizarea educației sunt cele mai importante prime măsuri asupra căreia țara asta aflată cu un picior în groapă ar trebui să cadă de acord. Petiția pe care am inițiat-o în acest sens are peste o sută de mii de semnături, dar nimeni nu a băgat-o în seamă. O găsiți în primul comentariu. Poate că trebuie să ajungă la un milion”.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tudor Chirila, #artist, #greva profesori , #greva invatamant