Chiuariu: CE impiedica lupta anticoruptie in Romania

Marti, 20 Noiembrie 2007, ora 16:02
1336 citiri
Chiuariu: CE impiedica lupta anticoruptie in Romania

Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, a afirmat marti ca, in opinia sa, Comisia Europeana (CE) impiedica eforturile Romaniei de combatere a coruptiei prin sustinerea unor structuri ale procuraturii fragmentate si greoaie, informeaza Reuters.

El a sustinut, atacand Directia Nationale Anticoruptie (DNA), ca atributiile procurorilor romani trebuie concentrate intr-o singura structura in locul celor trei institutii separate pentru combaterea coruptiei la nivel inalt.

"Nimeni din lume nu are trei institutii diferite ale procuraturii. A avea o singura structura este cea mai buna solutie, dar acest lucru nu este posibil deoarece Comisia Europeana recomanda sa nu modificam cadrul legal si institutional", a spus Chiuariu.

CE a cerut Bucurestiului sa asigure stabilitatea institutionala a departamentului pentru combaterea coruptiei, criticand Guvernul pentru progresele insuficiente in combaterea abuzurilor.

Din cauza disputelor dintre partidele politice din tara, Guvernul roman se confrunta cu critici din partea observatorilor internationali pentru incetinirea reformelor in justitie dupa aderarea Romaniei la UE, desi, initial, Bucurestiul a fost laudat pentru reformele din justitie.

Progresele Romaniei sunt afectate, pe langa fragmentarea eforturilor de combatere a coruptiei si de lipsa de responsabilitate din partea judecatorilor si procurorilor.

Acestea nu sunt primele acuzatii la adresa CE ale ministrul Justitiei, intrucat el sustinuse, in septembrie, cu prilejul unei vizite la Bruxelles, ca activitatea DNA in combaterea coruptiei nu este atat de semnificativa asa cum a aparut in raportul Comisiei Europene din iunie.

"Nu se putea ca intr-o zi sau intr-o jumatate de zi sau intr-o saptamana sa evaluezi intreaga activitate a unui parchet sau a mai multor institutii", spunea atunci Chiuariu.

Drept raspuns, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a afirmat ca "am reusit sa producem rapoarte riguroase, bazandu-ne pe situatia din teren si mai ales lucrand cu fiecare guvern pentru imbunatatirea situatiei. In momentul cand producem rapoartele noastre, in fapt aducem intreaga expertiza a mai multor parti, dupa care vedem ce luam din ele si ce lasam deoparte.

De asemeni, Chiuariu a sustinut ca DNA s-a transformat intr-o arma politica si a dat de inteles ca a devenit inutil.

In schimb, Gray a precizat ca "Noi spunem ca infiintarea DNA este importanta, ca este un pas inainte, dar in acelasi timp, am spus, judecam oamenii dupa rezultate. Lucram cu guvernul pentru a obtine rezultate si nu avem de gand sa intram in controverse publice cu un anume ministru".

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: Ziare.com