Chiuariu cere eliminarea avizelor in cazul ministrilor-parlamentari

Duminica, 16 Martie 2008, ora 12:30
1075 citiri
Chiuariu cere eliminarea avizelor in cazul ministrilor-parlamentari

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a afirmat, duminica, la Realitatea TV, ca avizul Parlamentului si cel al Presedintiei trebuie eliminate din procedura de urmarire penala a ministrilor. Fostul sef de la Justitie a apreciat ca este nevoie de o comisie de experti independenti care sa ia o decizie in acest sens.

Chiuariu a declarat ca decizia Curtii Constitutionale potrivit careia ministrii-parlamentari pot fi cercetati cu avizul Camerei din care fac parte, iar cei care nu sunt senatori sau deputati cu avizul presedintelui nu rezolva problemele ivite pana acum in astfel de cazuri.

"Intervine o decizie politica intr-o procedura judiciara. Trebuie evitate avizele Parlamentului si presedintelui", a spus Chiuariu, precizand ca o astfel de masura se poate lua odata cu revizuirea Constitutiei.

Fostul ministru a pledat pentru infiintarea unei comisii de experti independenti care sa decida asupra inceperii urmaririi penale a unui ministru, dand exemplul Frantei unde exista o astfel de structura.

CCR a constatat luni existenta unui conflict de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament in legatura cu procedura de urmat in cazul anchetarii actualilor si fostilor ministri pentru fapte in exercitiul functiei si care, la data sesizarii, au si calitatea de senatori sau deputati.

Potrivit CCR, Ministerul Public - Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere urmarirea penala a membrilor si fostilor membri ai Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor si care, la data sesizarii, au si calitatea de deputat sau de senator.

CCR mai arata ca, in aplicarea dispozitiilor art.109 alin.(2) teza intai din Constitutie, Ministerul Public - Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza Presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului si a fostilor membri ai Guvernului care, la data sesizarii, nu au si calitatea de deputat sau de senator.

Ministrii-parlamentari pentru care presedintele Traian Basescu a cerut inceperea urmaririi penale pot fi cercetati fara a mai fi nevoie de avizul Parlamentului, a sustinsut presedintele Curtii Constitutionale (CCR) Ioan Vida. Este vorba de cazurile fostului premier Adrian Nastase, ale fostilor ministri Codrut seres si Miron Mitrea, dar si a ministrului Paul Pacuraru, toti fiind senatori sau deputati.

Citeste si:
Asociație a magistraților, după ce Cîțu a spus că desființarea SIIJ nu e o prioritate: „Niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru corupție”
Asociație a magistraților, după ce Cîțu a spus că desființarea SIIJ nu e o prioritate: „Niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru corupție”
Asociația „Inițiativa pentru Justiție” cere clasei politice desființarea cât mai rapidă a SIIJ și mutarea anchetării magistraților la DNA, în condițiile în care secția specială va...
Programul de guvernare USR pe Justiţie: desfiinţarea Secției Speciale, reformarea CSM și prevalenţa dreptului european
Programul de guvernare USR pe Justiţie: desfiinţarea Secției Speciale, reformarea CSM și prevalenţa dreptului european
USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş mai multe măsuri în domeniul Justiţiei, printre care aplicarea proiectului "Fără penali în funcţii publice", desfiinţarea...
Sursa: Ziare.com