Chiuariu: PD si PSD blocheaza ordonanta de modificare a legii ANI

Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 13:42
927 citiri
Chiuariu: PD si PSD blocheaza ordonanta de modificare a legii ANI

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat miercuri PSD si PD ca blocheaza in Senat adoptarea ordonantei de modificare a Legii ANI, prin introducerea unui amendament ce va face actul normativ inoperabil, respectiv prin absenteismul de la discutii, in cazul democratilor.

Disputele au aparut in conditiile in care pesedistii au dorit sa modifice textul ordonantei in sensul in care au propus ca, in cadrul activitatii de control a averilor, procedura de confiscare a averii sa fie demarata cand este vorba de averi ilicite si nu in cazul in care demnitarul nu poate justifica diferenta intre veniturile declarate si averea dobandita in timpul mandatului, amendamentul PSD vizand inlocuirea sintagmei "averi nejustificate" cu cea de "averi ilicite".

In ordonanta Guvernului se preciza ca, prin diferenta vadita, se intelege o diferenta intre averea dobandita si veniturile realizate de cel putin 10.000 euro sau echivalentul in lei al acesteia. In cazul in care inspectorul constata ca diferenta nu este justificata, sesizeaza instanta competenta pentru stabilirea partii de avere dobandita sau a bunului determinat dobandit cu caracter nejustificat, a carui confiscare o solicita.

"Din pacate, reprezentantii PSD incearca sa introduca pe ultima suta de metri, impotriva a ceea ce noi am convenit la Comisia juridica si la Comisia de drepturile omului, un amendament care sa inlocuiasa cuvantul nejustificat cu cuvantul ilicit si care sa faca din punctul meu de vedere legea inaplicabila", a acuzat miercuri ministrul Justitiei, citat de NewsIn.

Tudor Chiuariu spune ca i-a avertizat pe senatori ca o asemenea modificare ar fi impotriva recomandarilor Comisiei Europene, care a sustinut ordonanta pe care Guvernul a adoptat-o.

Ministrul a declarat ca este inexplicabila pozitia senatorilor social-democrati, din moment ce textul convenit in comisiile de specialitate era, din punctul sau de vedere, si constitutional, si in acord cu cerintele CE, facand astfel si legea aplicabila. "Din pacate, vad ca s-a repus in discutie aceasta chestiune si ea n-are cum sa fie in niciun fel in beneficiul legii", a mai spus ministrul.

Tudor Chiuariu a amintit ca Legea privind infiintarea ANI a fost adoptata cu unanimitate de catre toate fortele politice, dar a subliniat ca, din pacate, asa cum a observat miercuri, "in sala vajnicii luptatori anticoruptie de la PD absenteaza in masa si nu poate fi de bun augur nici pentru cvorum, nici pentru majoritatea necesara adoptarii legii".

"Unii dintre ei au un interes foarte evident ca averile pe care le dobandesc in timpul mandatului sa nu fie controlate. N-as vrea sa fac referiri individuale", este motivatia oferita de ministrul Justitiei, la insistenta inlocuirii textului ordonantei.

Senatorii au luat miercuri in dezbatere raportul pe textul ordonantei Guvernului, care a modificat legea ANI. Desi raportul a fost finalizat la inceputul lunii octombrie, proiectul nu a fost discutat in plen pana acum, Senatul fiind camera decizionala.

In cadrul discutiilor de miercuri, s-a reluat dezbaterea din cadrul Comisiei juridice, pe marginea sintagmei "avere dobandita ilicit" sau "avere nejustificata". Propunerea Comisiei drepturilor omului, prin presedintele sau, Gyorgy Frunda, a cerut sa se introduca in textul ordonantei sintagma "caracter ilicit" cu privire la dobandirea averii, a fost respinsa initial de juristi.

Cu toate acestea, senatorul PSD Serban Nicolae, membru al Comisiei juridice, le-a explicat colegilor, in plen, ca notiunea de ilicit trebuie s-o inlocuiasca pe cea de "nejustificat", in baza prevederii legii fundamentale care prezuma caracterul licit al dobandirii averilor.

Nicolae a precizat ca, in momentul in care se propune confiscarea unei averi, asa cum se face prin legea ANI, nu se poate folosi decat sintagma "ilicit".

Senatorul PSD a adus drept argument articolul 44 din Constitutie, care stipuleaza ca "averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma". Potrivit lui Nicolae, daca ramane sintagma "avere nejustificata", atunci sarcina probei ar reveni celui care poate doar din neglijenta, iar nu cu rea credinta, nu mai are cum sa-si justifice averea.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a afirmat ca, in raportul Comisiei Europene, se vorbeste despre folosirea sintagmei "nejustificat", iar nu "ilicit". "Va dau scris ca legea este inoperabila daca inlocuim nejustificat cu ilicit", a afirmat Chiuariu, care a explicat ca oricum procedura de constatare a caracterului nejustificat se desfasoara in fata unei instante, astfel ca se elimina posibilele abuzuri.

Votul final a fost amanat pentru luni, deoarece nu exista cvorumul necesar adoptarii legilor organice.

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: Ziare.com