Chiuariu si actiunile controversate in calitate de ministru al Justitiei

Luni, 10 Decembrie 2007, ora 16:57
808 citiri
Chiuariu si actiunile controversate in calitate de ministru al Justitiei

Tudor Chiuariu a fost investit ca ministru al justitiei in Cabinetul Tariceanu II la 5 aprilie 2007. In timpul mandatului sau, Chiuariu a luat masuri controversate impotriva procurorilor, in special a sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru tulus si tot la initiativa sa a fost desfiintata Comisia de la Cotroceni ce urma sa avizeze anchetarea unor ministri, inclusiv pe a sa, informeaza NewsIn.

Astfel, in 8 mai 2007, Tudor Chiauriu a cerut demiterea sefului Sectiei a II-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Doru tulus, pe care l-a acuzat de ineficienta in rezolvarea problemelor semnalate pe parcursul anului 2005 si de management defectuos, intrucat sectia pe care o conducea ar fi solutionat doar 99 de dosare din peste 400 aflate in lucru.

Tot la 8 mai 2007, seful DNA, Daniel Morar, l-a acuzat in sedinta CSM pe Tudor Chiuariu de imixtiune politica in activitatea DNA, aratand ca acesta l-a sunat, cerandu-i sa nu finalizeze "dosare delicate" si sa nu iasa cu ele in presa in perioada campaniei electorale.

Potrivit lui Morar, ministrul Chiuariu i-ar fi mai cerut ca, in cazul in care astfel de dosare ar fi totusi solutionate, sa-l anunte pe el inaintea presei.

Ministrul Chiuariu a recunoscut, dupa sedinta CSM, ca a avut o discutie telefonica cu Daniel Morar si ca i-a cerut acestuia sa aiba grija "sa nu fie implicat cu sau fara voia lui in campania pentru referendum". Chiuariu a precizat ca i-a spus lui Morar ca, fiind o perioada "supraincalzita politic", sa aiba grija ca Parchetul sa nu fie implicat in lupta politica, afirmatii cu care a fost de acord, dupa spusele ministrului, si seful DNA.

Doua zile mai tarziu, in 10 mai 2007, DNA a confirmat ca au existat presiuni din partea ministrului Justitiei, care dorea sa cunoasca comunicatele de presa ale DNA, cat si detalii despre activitatea institutiei.

In 25 iunie 2007, Tudor Chiuariu a acuzat-o pe Monica Macovei, in fata deputatilor din Comisia juridica, de faptul ca ar actiona impotriva interesului national, cu referire la raportul critic dat publicitatii de Initiativa pentru o Justitie Curata.

In 28 iunie 2007, Cotidianul a relatat ca, inainte de publicarea raportului pe justitie al CE, ministrul Chiuariu a trimis Comisiei, prin reprezentanta romana la Bruxelles, un document de noua pagini, in format electronic, in care le cerea comisarilor europeni sa elimine sau sa reformuleze anumite pasaje din raport.

Totodata, Tudor Chiuariu, a acuzat, in 23 septembrie 2007, Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel.

In 9 septembrie 2007, Cozmin Gusa a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ministrul justitiei este cercetat de DNA pentru o fapta pe care a savarsit-o in aprilie 2007. in aceeasi zi, Chiuariu a anuntat prin intermediul unui comunicat al biroului de presa al ministerului, ca nu are cunostinta despre un dosar la DNA pe numele sau.

In 9 decembrie 2007, Chiuariu a anuntat ca isi va prezenta, o zi mai tarziu, demisia din functia de ministru al justitiei. "Voi renunta la functia de ministru, iar atunci cand aceasta inscenare va lua sfarsit ma voi intoarce sa reiau ce am inceput", a declarat Chiuariu.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com