Dosarul Postei, in care sunt judecati doi fosti ministri, nu se intoarce la DNA

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 14:05
1526 citiri
Dosarul Postei, in care sunt judecati doi fosti ministri, nu se intoarce la DNA
Foto: Arhiva

Dosarul privind Posta Romana, in care sunt judecati fostii ministri al Justitiei si al Comunicatiilor, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, nu se intoarce la procurorii DNA, dezbaterile continuand la Inalta Curte de Justitie si Casatie.

Decizia a fost luata marti de magistrati, care au respins si cererea de recuzare a procurorului de sedinta, Monica Danciu, anunta TVR.

In acest dosar mai sunt judecati, pe langa Chiuariu si Nagy, directorul general al Postei, Mihai Toader Dan, si alti doi directori economici.

Acestia sunt acuzati ca si-au dat avizul pentru instrainarea catre o firma privata a unui teren din calea Victoriei din Capitala, iar statul a fost prejudiciat cu o suma de peste 8 milioane de euro.

Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy au fost trimisi, in decembrie 2010, in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de abuz in serviciu.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA sustin ca acuzatii, in perioada 2005 - 2007, au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a Statului Roman in proprietatea privata prin intermediul unor acte nelegale. Drept urmare statul roman a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 de euro.

Toader Dan Mihai, Lepadatu Emanoil si Marinescu Andrei, in calitate de director general, director economic executiv si, respectiv, director al Directiei de Dezvoltare Strategica, au subevaluat imobilul din Calea Victoriei nr. 133 - 135, care era proprietate a statului, stabilind cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala a imobilului.

Dupa asta imobilul a fost trecuta din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private, prin intermediul unor acte falsificate.

Avand in vedere ca exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane, Zsolt Nagy a initiat o de hotarare de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale a doua firme private.

La scurt timp, omologul sau din cadrul Ministerului Justitiei, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal.

Prin cererea din data de 16 ianuarie 2008 a Presedintelui Romaniei, adresata Ministrului Interimar al Justitiei, s-a solicitat declansarea procedurilor legale pentru urmarea penala a numitilor Zsolt Nagy - fost ministrul al comunicatiilor si tehnologiei informatiei si Chiuariu Tudor Alexandru - fost ministrul al justitiei.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...