Freedom House: Chiuariu, un pericol pentru Romania

Marti, 09 Octombrie 2007, ora 19:45
3314 citiri
Freedom House: Chiuariu, un pericol pentru Romania

Freedom House apreciaza ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, devine un adevarat pericol pentru Romania, riscand activarea clauzei de salvgardare in insistenta sa de a discredita Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si califica drept "intimidare" anuntul ministerului de a sesiza parchetul in legatura cu auditul organizatiei, anunta NewsIn.

Freedom House precizeaza ca a facut publice documentele care arata ca procedura de cerere de oferte a fost respectata si ca afirmatiile ministrului Chiuariu sunt false.

Organizatia a mai sustinut ca Initiativa pentru o Justitie Curata, ai carei membri fondatori sunt si reprezentantii Freedom House va continua sa monitorizeze evolutia sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, sanctionand public orice abuz al ministrului justitiei sau clasei politice impotriva independentei magistratilor.

"Consideram ca ministrul Chiuariu, in insistenta lui de a discredita DNA, devine un adevarat pericol pentru Romania, riscand activarea clauzei de salvgardare pe domeniul justitiei si revenirea la o stare de impunitate a demnitarilor si politicienilor", se arata intr-un comunicat al Freedom House.

Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat ca a sesizat Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House. Verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului Justitiei au vizat modul de contractare de catre Ministerul Justitiei, a serviciilor de audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001 - 2004, se arata intr-un comunicat al MJ.

Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei

Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007, se mai precizeaza in comunicat.

In cadrul interpelarilor formulate de Camera Deputatilor, in perioada 2005 - 2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul, se mai spune in comunicat.

Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, asa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, considera reprezentantii MJ.

Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel.

El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.

Chiuariu a aratat ca una dintre conditiile de incheiere a capitolului Justitie si Afaceri Interne a fost elaborarea unui audit independent al rezultatului si impactului generat pana acum de strategia nationala anticoruptie 2001 - 2004.

Potrivit lui Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost lansat in 2004, inainte de organizarea licitatiei in 2005. Scopul acestui audit era fundamentarea elaborarii strategiei anticoruptie, iar predarea acestuia s-a facut la o luna dupa prezentarea acesteia, a mai spus Chiuariu.

El a mai declarat ca Freedom House ar fi avut auditul pregatit dinainte si ca ar fi depus oferta inainte sa primeasca invitatia de la Ministerul Justitiei. Potrivit lui Chiuariu, oferta Freedom House era incompleta si ar fi trebuit respinsa.

Acuzatiile lui Chiuariu au aparut cu o zi inainte ca la Palatul Cotroceni Comisia prezidentiala sa inceapa analiza asupra solicitarii DNA de a anchetare a sa in afacerea Posta Romana.

In replica, Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de atacurile nefondate ale lui Chiuariu, aratand ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie.

Freedom House a sustinut ca s-a achitat de toate responsabilitatile contractuale depunand raportul de audit la Ministerul Justitiei la termenele prevazute in caietul de sarcini (10 martie raportul initial si 17 martie raportul consolidat).

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...