Proiectul Codului de Procedura Penala, la Parlament

Duminica, 02 Decembrie 2007, ora 14:10
1797 citiri
Proiectul Codului de Procedura Penala, la Parlament

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca va trimite, la inceputul saptamanii viitoare celor doua comisii juridice ale Camerelor Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii partea generala a noului Cod de Procedura Penala (Cpp).

El a mai precizat ca partea generala a noului Cod va fi postata pe site-ul Ministerului Justitiei pentru ca ea sa poata fi dezbatuta. Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul anului isi propune sa finalizeze si partea speciala a noului Cod la care Comisia de elaborare lucreaza in prezent si care va fi si ea pusa in dezbatere.

Ministrul Chiuariu a precizat ca noul Cod de Procedura Penala isi propune sa gaseasca un echilibru optim intre dreptul ascuzarii si cel al apararii. El a precizat ca noul cod isi propune sa rezolve unele probleme cronice ale sistemului judiciar printre care a enumerat supraincarcarea parchetelor si instantelor, durata excesiva a procedurilor, deschiderea unor proceduri abuzive, tegiversarea nejustificata a cauzelor si nesolutionarea cauzelor din motive procedurale.

Intrebat ce se va intampla cu modificarile Codului de Procedura Penala care au ajuns in prezent la Parlament spre reexaminare, Chiuariu a preciat ca intentia Ministerului Justitiei este de a avea o noua reglementare. "De aceea trimitem partea gerenala pentru ca Parlamentul sa vada ca suntem intr-o faza avansata", a declarat Chiuariu.

In acelasi timp, Ordonanta Guvernului pentru modificarea Codului de Procedura Penala, trimisa in noiembrie spre reexaminare Parlamentului de catre Traian Basescu, a fost repartizata Comisiei juridice, care are termen pentru finalizarea raportului 12 decembrie.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, pe 20 noiembrie, ca a retrimis Parlamentului proiectul de lege privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, explicand ca actul normativ poate duce la blocarea anchetelor, la disolutia autoritatii statului si ar putea afecta securitatea nationala. Basescu a dat mai multe exemple concrete pentru a explica implicatiile, in opinia sa foarte grave, ale modificarilor aduse de Parlament.

Deputatii au votat in unanimitate, pe 23 octombrie, o serie de modificari aduse Codului de Procedura Penala si Codului Penal, printre care pedepsirea persoanelor care, aflandu-se in exercitiul functiunii, divulgau fara permisiune informatii din dosarele penale. Alte prevederi vizau regimul efectuarii perchezitiilor sau interceptarilor, modificarile fiind considerate de media sau de cativa juristi drept involutii.

Clubul Roman de Presa (CRP), mai multe ONG-uri si cativa politicieni i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa trimita la Parlament, spre revizuire, legea pentru modificarea Codului Penal, intrucat aceasta poate limita drepturile la libera exprimare a ziaristilor si cel de exercitare libera a profesiei.

In plus, chiar social-democratii au anuntat ca vor sa atace proiectul la Avocatul Poporului, demers pe care insa nu l-au continuat. Pe de alta parte, Camera Deputatilor a adoptat, in cursul saptamanii trecute, o modificare la Codul Penal prin care vor fi pedepsiti doar functionarii care au in atributiile de serviciu pastrarea secretului si a a confidentialitatii informatiilor primite, nu si ziaristii.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com