Raportul CSM, aprobat. Chiuariu cere din nou revocarea lui Tulus

Luni, 08 Octombrie 2007, ora 19:54
1882 citiri
Raportul CSM, aprobat. Chiuariu cere din nou revocarea lui Tulus

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit, in unanimitate, Raportului Inspectiei Judiciare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu 12 obiectii formulate de procurorii anticoruptie. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a reiterat luni seara, cererea de revocare a sefului Sectiei a II a DNA, Doru Tulus, dupa aprobarea raportului.

- Chiuariu sustine ca la Sectia a II a DNA se incalca legea

- DNA a cerut scoaterea din raportul CSM a unor date secrete

- Kovesi: Voi dispune masuri pentru remedierea problemelor semnalate in raportul CSM

Membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au retras pentru deliberari luni in jurul orei 15 pentru a decide asupra Raportului Inspectiei Judiciare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Daniel Morar, seful DNA, a prezentat luni Sectiei pentru procurori obiectiile la Raportul Inspectorilor CSM apreciind printre altele ca acesta exagereaza deficientele directiei, ca ignora rezultatele bune obtinute de Sectia a II -a a DNA, ca niciuna din evaluarile directiei nu este cuprinsa in raport si ca acesta este public de trei saptamani desi acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample.

In timpul discutiilor de dinaintea deliberarilor, unul din procurorii sectiei CSM, Liviu Dascalescu, a declarat ca era folositor ca presedintele Traian Basescu sa participe la sedinta si a adaugat ca nu regreta votul de incredere pe care i l-a dat procurorului sef al DNA. "Nu regret absolut deloc votul de incredere pe care i l-am dat lui Morar acum doi ani de zile si aceasta nu este o antepronuntare", a adaugat Dascalescu.

Cristian Deliorga, membru al aceleiasi Sectii pentru procurori, a declarat luni ca inspectorii nu au luat in calcul specificul activitatii directiei, dar a constatat ca unii sefi de sectie ai DNA se ocupa de dosare si nu de management, cum ar trebui. "Nu exista echilibru in cadrul acestui raport de control. Se vede ca este facut de multi inspectori fiecare cu stilul sau. Nu au luat in calcul specificul activitatii DNA si asta este valabil si pentru viitorul control de la DIICOT", a declarat Deliorga.

El a mai adaugat ca sunt procurori sefi de sectie care fac dosare multe, asa cum este si cazul Sectiei a II a DNA, in timp ce alti procurori sefi de sectie se ocupa de acte de management juridic asa cum ar fi normal. Deliorga a mai adaugat ca, daca sefii de sectii fac dosare nu au timp sa faca si management de calitate.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a spus ca situatia de la Sectia a II-a fost cauzata de lipsa de procurori, motiv pentru care si seful de sectie era obligat sa solutioneze cauze. "In urma acestui control o sa fac schimbari intre cele doua sectii mari macar din punct de vedere managerial", a mai precizat Morar.

O comisie formata din sapte inspectori ai CSM a inceput la 1 iunie un control la DNA dupa ce ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat revocarea sefului Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, procurorul Doru tulus.

Sectia pentru procurori a CSM a decis pe 16 mai 2007, in unanimitate, dispunerea unui control pe fond la structura centrala a DNA.Membrii Sectiei pentru procurori au sustinut ca acest control era necesar deoarece activitatea PNA/DNA nu a fost verificata niciodata de la infiintarea acestei structuri.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...
Comentarii