Transparency International protesteaza fata de cererea lui Chiuariu

Marti, 08 Mai 2007, ora 16:32
2015 citiri
Transparency International protesteaza fata de cererea lui Chiuariu

Transparency International Romania protesteaza fata de modul in care ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea procurorului Doru Tulus din functia de Sef al Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie.

Intr-un comunicat de presa, Transparency International Romania isi exprima parerea ca nu se poate dezbate revocarea unui magistrat din functie fara ca in prealabil sa se fi facut o analiza sau ca, in prealabil, sa fi existat o discutie cu magistratul in cauza.

Consecvent criticilor sale, reprezentantii organizatiei considera ca modalitatea de numire si revocarea a conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, este un instrument discretionar aflat la indemana puterii executive, Guvern si Presedinte, de a interfera cu puterea judecatoreasca.

"Atragem atentia ca acest gest poate constitui o practica daunatoare in modul in care Consiliul Superior al Magistraturii isi exercita atributiile de garant al independentei puterii judecatoresti. Este lipsit de relevanta si obiectivitate sa se ia in discutie activitatea unui magistrat fara a se solicita o analiza prealabila.", se mai spune in comunicat.

Descurajarea actiunilor de combatare a coruptiei

Transparency International Romania considera ca "acesta este un gest institutional care arata ca eforturile anticoruptie au inceput sa fie declasate ca prioritate de catre autoritatile de la Bucuresti dupa raportul de tara publicat de Comisia Europeana in luna septembrie 2006. Din punct de vedere al politicilor publice anticoruptie, precedentul creat descurajeaza orice activitatea de combatere a coruptiei, pentru ca se creeaza mecanismele prin care cei investigati pot sa isi exercite autoritatea prin control asupra investigatorilor".

Avand in vedere ca s-a amanat discutarea propunerii de revocare, Transparency International Romania solicita CSM sa isi dea avizul, "fie el si consultativ, indiferent daca va fi pozitiv sau negativ", pe baza unei analize care care trebuie furnizata de initiatorul procedurii de revocare. Organizatia mai cere Ministerului Justitiei, in spiritul transparentei, sa faca publice argumentele care stau la baza propunerii de revocare a domnului procuror Doru Tulus.

Ministrul Justitiei cere demiterea anchetatorului lui Voiculescu si Morega

Boc: "Se vrea blocarea dosarelor politicienilor"