Aberatia zilei: La butoane pe legile tarii, fiind condamnat deja si suspect din nou de coruptie

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 16:47
6417 citiri
Aberatia zilei: La butoane pe legile tarii, fiind condamnat deja si suspect din nou de coruptie
Foto: Ziare.com

Sambata, 24 ianuarie, se implineste un an de cand senatorul PNL Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul "Posta Romana". Trimis in judecata in urma cu cateva zile si in dosarul "Mafia retrocedarilor", Chiuariu este in continuare reprezentant al PNL in Comisia juridica de la Senat, una dintre cele mai importante comisii.

Pentru un partid care se vrea alternativa la coruptul PSD si care afirma ca lupta impotriva coruptiei, PNL se dovedeste a fi mult prea slab atunci cand trebuie sa isi sanctioneze propriii membri.

De 12 luni, adica inclusiv in mandatul de presedinte al PNL detinut de Klaus Iohannis, Tudor Chiuariu a activat in Comisia juridica a Senatului, conform fisei sale de la Senat, in ciuda faptului a fost gasit vinovat de catre instanta suprema.

Nici dupa izbucnirea celui de-al doilea scandal Tudor Chiuariu nu a facut un pas in spate, iar astazi, dupa aparitia in presa a unor interceptari compromitatoare, le-a spus jurnalistilor ca nici macar nu si-a pus problema demisiei din Parlament.

Daca PNL nu reuseste sa castige "batalia" cu Tudor Chiuariu, cum va reusi sa castige razboiul cu PSD?

Stenograme in dosarul "Mafia retrocedarilor": Cum negocia Chiuariu onorariul de 3 milioane de euro

Hrebenciuc, surprins de implicarea lui Chiuariu in retrocedari. Adam, impresionat de onorariul lui

In afara de situatia de la Senat, cea din partid e de-a dreptul caraghioasa.

In urma cu zece zile, dupa ce procurorii DNA au decis anchetarea lui sub control judiciar in dosarul retrocedarilor de paduri, Tudor Chiuariu a anuntat ca s-a "autosuspendat" din PNL. Acest lucru este imposibil in conditiile actualului statut al PNL, care prevede explicit ca "membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului in cazul ocuparii unei functii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii si numai pe durata indeplinirii acesteia".

Ce functie publica incompatibila cu cea de senator ocupa Tudor Chiuariu, pe cea de condamnat?

De altfel, chiar presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, unul dintre autorii statutului, declara in 2012, in contextul excluderii lui Teodor Melescanu, ca in PNL nu exista posibilitatea autosuspendarii in asemenea cazuri.

"S-a obisnuit sa se invoce o prevedere inexistenta, folosita de cateva ori in trecut ca sa se sprijine o atitudine de principiu. Autosuspendarea este recunoasterea unei greseli. Domnul Predoiu de exemplu nu s-a autosuspendat. L-am suspendat noi dupa ce a trecut la guvernul celalalt. In statut noi avem doua masuri disciplinare: excluderea si suspendarea", declara atunci Mircea Ionescu Quintus.

Nici in statutul noului PNL nu exista institutia autosuspendarii, lucru remarcat chiar de prim-vicepresedintele Ludovic Orban.

"Institutia autosuspendarii conform Statutului marelui PNL exista numai in situatii in care un membru al PNL ocupa o functie care este incompatibila fie cu calitatea de membru, fie cu functia pe care o detine in partid, ceea ce nu este cazul domnului Chiuariu. Singura solutie statutara pe care ar fi putut sa o aleaga Tudor Chiuariu era demisia din partid", a aratat Orban.

Dar de ce demisia e singura solutie, cata vreme exista si posibilitatea excluderii?

Conform art.26. "Sanctiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica in una din urmatoarele situatii: a) a incalcat grav si in mod repetat prevederile Statutului si ale Codului Etic, aducand atingere valorilor si principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului (...) "

Liberalii nu considera ca Tudor Chiuariu a incalcat grav si in mod repetat Codul Etic?

Actualul sef al vechiului PNL, Alina Gorghiu, a anuntat ca acest caz va fi discutat, vineri seara, la Iasi, cu ocazia primei reuniuni a conducerii partidului dupa ce Klaus Iohannis a parasit partidul, fiind ales presedinte al Romaniei.

Conducerea PNL, in sedinta - Cazul Chiuariu, pe masa

"Nu pot sa ma pronunt acum in privinta excluderii sau nu a dlui Chiuariu. Voi face acest lucru intotdeauna in forurile statutare", a declarat aceasta.

Alina Gorghiu, despre excluderea lui Chiuariu, negocieri cu Geoana si legea Big Brother: Putem sa recunoastem cand gresim Interviu video

De ce nu se poate pronunta tanarul presedinte al PNL, care a cerut in repetate randuri demisiile unor politicieni de la alte partide? De ce le e frica liberalilor sa il excluda din partid pe Tudor Chiuariu?

De ce pentru PNL a pastra in Comisia juridica a Senatului o persoana condamnata de instanta suprema nu este o aberatie?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, că România "este prost condusă" şi se află într-un mare pericol. Politicianul susține că...
#Chiuariu exclus PNL, #Chiuariu condamnat, #Chiuariu judecat dosar Hrebenciuc , #PNL