Chiuariu ii raspunde lui Tariceanu: Romanii vor presedinte ales de popor

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 11:08
1371 citiri
Chiuariu ii raspunde lui Tariceanu: Romanii vor presedinte ales de popor
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu ca presedintele sa fie ales de catre Parlament "nu e o idee populara pentru romani", spune seful comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu. Vicepresedintele executiv al PNL subliniaza ca "romanii vor sa-si aleaga in continuare presedintele, chiar daca acesta este un presedinte arbitru".

Senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat marti ca priveste cu dezamagire faptul ca PNL a abandonat pozitia sa privind trecerea la o republica parlamentara si, in baza compromisurilor politice si a unei viziuni pe termen scurt, a ales sa mearga pe calea unei "mici revizuiri" a Constitutiei.

Tudor Chiuariu e de alta parere: "Deocamdata nu stim daca revizuirea va fi mica sau mare".

"Eu mai degraba inclin sa cred ca va fi o revizuire in puncte esentiale si acesta este lucrul cel mai important", a spus fostul ministru al Justitiei, la RFI Romania.

Liberalul declara ca prin sistemul pe care il propune USL, "de impartire a puterilor in stat si de consacrare a presedintelui ca seful statului si de scoatere a lui din atributiile executive, in fapt, Romania isi intareste caracterul parlamentar al republicii".

In opinia lui Tudor Chiuariu, "ce vrea domnul Tariceanu si anume ca presedintele sa fie ales de catre Parlament nu e o idee populara pentru romani si noi totusi, trebuie sa tinem seama de ce vor romanii si romanii vor sa-si aleaga in continuare presedintele, chiar daca acesta este un presedinte arbitru, asa cum se intampla intr-o republica parlamentara".

Fostul premier liberal a spus ca toate modificarile Constitutiei negociate in USL de Victor Ponta si Crin Antonescu par in regula, la o prima analiza, pentru ca vin sa clarifice raporturile interinstitutionale la nivelul celor doi poli executivi, presedinte si Guvern, dar a aratat ca problema de fond nu este rezolvata.

"Daca la Cotroceni va exista un presedinte cu un bun nivel de cultura politica, cu o buna intelegere a realitatilor politice, cu calitati de mediator, atunci sigur ca actuala Constitutie poate sa fie satisfacatoare. Riscul exista sa avem si in viitor personalitati de genul celei actuale, cu o latura conflictuala extrem de dezvoltata si care nu va face decat sa reaprinda acesti germeni de care vorbeam", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Citeste mai multe despre Chiuariu ii raspunde lui Tariceanu: Romanii vor presedinte ales de popor!, pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tudor Chiuariu raspuns Tariceanu, #Tariceanu presedinte ales Parlament, #Chiuariu presedinte ales popor , #PNL