Chiuariu: Neconstitutionalitatea Statutului priveste mecanismul, nu termenul

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 21:54
1567 citiri
Chiuariu: Neconstitutionalitatea Statutului priveste mecanismul, nu termenul

Presedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu, a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Statutului parlamentarilor priveste mecanismul prin care mandatul unui parlamentar inceteaza in baza raportului ANI, nu majorarea termenului de 15 zile.

"Nu poate inceta un mandat reprezentativ al unui membru al Parlamentului printr-un act administrativ al Executivului, aceasta chestiune e o premiera absoluta in istoria constitutionala democratica. Orice referire la o incetare de mandat reprezentativ prin trecerea unui termen si comunicarea unui act creeaza incertitudine juridica si creeaza situatii absurde in care mandatul respectiv s-ar putea sa inceteze in baza unui raport care ulterior poate fi anulat de instanta.

Atunci noi nu mai putem repune, relua, resuscita un mandat, avem un raport anulat si un mandat incetat. Ce vom face atunci, vom scoate din buzunar un mandat sa i-l dam deputatului sau senatorului respectiv? Ce le vom spune oamenilor care l-au votat, ca dintr-o regretabila eroare am incetat mandatul alesului lor si ca acum nu vor mai avea ales fiindca la un moment dat s-a gresit sau pentru ca nu stim sa scriem legi", a spus Chiuariu, citat de Mediafax.

Acesta a sustinut ca problema de neconstitutionalitate a Statutului parlamentarilor nu priveste majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului de contestare a raportului ANI, doar in cazul parlamentarilor.

CCR: Statutul parlamentarilor, neconstitutional

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a anuntat, marti, ca Statutul parlamentarilor este neconstitutional. Astfel, Statutul se va intoarce la Camera Deputatilor pentru a fi modificat.

Decizia judecatorilor a fost adoptata dupa cinci ore de dezbateri. Votul a fost de 8-1. Statutul parlamentarilor a fost contestat la CCR de PDL si PP-DD.

Cele doua partide au fost nemultumite de majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului in care un ales poate contesta un raport al ANI in cazul unei decizii de incompatibilitate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tudor Chiuariu neconstitutionalitate Statut parlamentari, #Chiuariu CCR Statut parlamentari, #Chiuariu termen 45 zile ANI, #Statut parlamentari neconstitutional CCR , #PNL