Chiuariu: Retrocedarile, una din cele mai ambitioase privatizari. Stim mai bine decat expertii CEDO

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 18:51
3600 citiri
Chiuariu: Retrocedarile, una din cele mai ambitioase privatizari. Stim mai bine decat expertii CEDO

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu de la PNL, considera ca legea retrocedarilor imobilelor nationalizate, pe care Guvernul Ponta isi va asuma raspunderea in Parlament, e echivalentul unui mare program de privatizare.

Chiuariu a declarat pentru Ziare.com ca expertii Curtii Europene a Drepturilor Omului care au criticat anumite aspecte ale proiectului de lege, o parte din ele rezolvate in noul proiect, nu stiu clar care sunt problemele acestui proces in Romania.

"Dupa parerea mea, nu se putea face intr-un mod mai favorabil proprietarilor decat este facut. Daca am avea bani sa-i despagubim pe toti, ar fi altfel situatia, dar nu avem acesti bani. Practic, am intra in incapacitate de plata si nu s-a putut face in niciun stat. De aceea, eu cred ca legea, prin ultimele ei consecinte, e una din cele mai ambitioase privatizari din Romania, pentru ca multe terenuri vor trece de la stat la privat prin intermediul acestei legi.

Am spus de la inceput ca principiile acestei legi sunt unele in natura - principiul restituirii in natura, principiul transferului de proprietate de la public catre privat, principiul crearii unei piete in care astfel de puncte cu valoare imobiliara sa fie valorificate", a precizat Chiuariu.

Cum se va face procesul de retrocedare

"Nu exista o problema in privinta retrocedarilor in natura, dupa parerea mea. Principiul de la care porneste legea sa retrocedeze in natura, nu numai terenurile la care fostii proprietari au avut dreptul, ci si terenuri care sunt in domeniul public, fie sunt detinute de institutii, cum ar fi institutele de cercetare. Retrocedand aceste terenuri, cuantumul despagubirilor care trebuie platit, pentru cei care la urma urmelor, dupa ce se fac aceste operatiuni, nu pot sa recupereze terenuri, e mai mic.

In momentul asta, avem doar exprimari, dar la baza estimarilor stau cereri, dar unele din ele sunt neintemeiate. Ce incearca sa faca legea asta e sa puna si putina ordine - sa inventarieze toate terenurile care pot fi retrocedate si pe de alta parte sa inventarieze toate cererile, ca sa avem o imagine fidela - ce se cere si ce se poate da. Abia dupa aceasta operatiune, in care se restituie in natura ce se mai poate, o sa trecem la o a doua faza, in care proprietarii revendica acele terenuri care nu se pot restitui si participa la licitatii pentru alte imobile. De principiu, pot dobandi un imobil similar sau pot sa-si instraineze punctele catre alte persoane care doresc sa participe la astfel de licitatii si sa cumpere imobilele de la stat", a mai explicat senatorul PNL.

Mai bine decat expertii CEDO

"Eu stiu cine-s expertii aia, ce au scris acolo?", a spus Chiuariu cand a fost intrebat despre faptul ca expertii CEDO nu sunt de acord cu unele puncte ale proiectului de lege si ridica semne de intrebare asupra viabilitatii retrocedarilor in natura sau a formulei de calcul pentru despagubiri.

"E ca si cum mi-ati da sa ma uit pe o lege din Islanda. Noi stim ce e aici, care sunt dificultatile, de ce a fost acest proces. E o lege clara, are niste principii clare, porneste de la un principiu sanatos, sa restituim tot ce se poate restitui si o sa mai ramana, dar cei care nu pot primi imobilele, vor fi despagubiti cu bani(...)legea respecta intru totul decizia CEDO in cazul Atanasiu-Romania", a mai spus Chiuariu.

Asumare de raspundere pe retrocedari

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul pe care il conduce isi va angaja raspunderea pe legea retrocedarilor si ca a purtat discutii cu reprezentantii CEDO pe marginea noului proiect de lege, pe care Romania e obligata sa-l adopte, dupa decizia acestei instante europene.

"Prin legea pe care o promovam nu se mai restitutie nimic in natura cesionarilor, ci doar proprietarilor si urmasilor lor. Pentru anumite imobile, scoli, spitale, gradinite, care vor fi restituite, reprezentantii CEDO au fost de acord ca poate fi impusa pastrarea destinatiei imobilelor pentru inca 10 ani de acum incolo. In plus, nu vom mai avea situatii in care vom restiuti spatii verzi si parcuri, pentru ele se pot oferi doar bani", a reliefat premierul.

Seful Guvernului a adaugat ca in natura se va restitui doar ce mai e disponibil in acest moment, iar terenurile institutelor de cercetare nu mai pot fi restitutite decat dupa ce Guvernul da o hotarare prin care se arata ca nu mai este folosit pentru cercetare, iar ANRP va verifica cum s-au facut retrocedarile.

"Referitor la compensari, se vor acorda puncte de despagubire, pentru ca orice suma calculata imediat intra in deficit. Evaluarea bunurilor in puncte se va face pe baza procedurii existente in cazul notarilor, ca sa nu mai avem influente subiective. Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat, lucru care va avea loc din 2016 pentru cei care doresc sa primeasca despagubiri in terenuri si nu financiare", a completat Ponta.

El a reiterat ca in baza actualei legi nu se mai pot depune noi dosare de restituire si ca se iau in calcul doar cele depuse pana in prezent.

Despagubirile financiare in baza noii legi se vor face in interval de 5 ani, iar pentru cei care nu au dosarele rezolvate, esalonarea platilor se va face pe 7 ani.

"Pentru combaterea fenomenului cesionarilor se va emite un titlu de compensare, reprezentand numai suma platita fostului proprietar plus numai 15% din diferenta pana la valoarea imobilului revendicat. Practic, 85% din profit nu se mai recunoaste si nu se mai restituie, asa ca vrem ca interesul sa scada pentru astfel de afaceri", a mai spus Ponta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Chiuariu retrocedari CEDO, #Chiuariu lege retrocedari , #PNL