Tudor Chiuariu - testul PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 23:53
6063 citiri
Tudor Chiuariu - testul PNL (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa lupte seculare care dureaza de ceva vreme, Tudor Chiuariu a binevoit sa faca un pas in spate din PNL. Dar nu unul decisiv, neechivoc.

Tratat cu manusi, rugat, a admis sa se autosuspende din partid pana la clarificarea acuzatiilor in dosarul mafiei padurilor.

Mai precis, Tudor Chiuariu este acuzat de DNA Brasov ca ar fi cerut mita 2,5 milioane de euro, sub forma unui onorariu de avocat, de la Paltin Sturza si Viorel Hrebenciuc, pentru a interveni pe langa prefectul de Bacau pentru retrocedarea unor suprafete forestiere.

"Am luat decizia de a ma autosuspenda din Partidul National Liberal, pana la clarificarea situatiei legate de acuzatiile formulate saptamana trecuta. Fac acest gest pentru ca nu vreau ca acuzatii nefondate sa fie prilej de atacuri politice impotriva PNL, partidul in care am intrat acum 18 ani si de care se leaga intreaga mea activitate politica", se arata in comunicatul transmis de Tudor Chiuariu.

Este foarte bine daca dl Chiuariu realizeaza ca provoaca un mare prejudiciu de imagine nu numai PNL, care promite un alt fel de politica, o abordare fara bemoluri in privinta statului de drept, dar si presedintelui Klaus Iohannis, a carui victorie s-a fundamentat in mare masura pe exigentele in privinta Justitiei si integritatii ale electoratului.

Ceea ce Tudor Chiuariu omite este ca domnia sa nu este doar acuzat intr-un dosar penal. Tudor Chiuariu a fost condamnat in urma cu un an la inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu in dosarul Posta Romana. Acolo nu mai e nimic de clarificat, verdictul e definitiv.

Deci daca din perspectiva noilor acuzatii dl Chiuariu poate, la o adica, discuta despre autosuspendare din partid, in privinta condamnarii pe care deja a primit-o el este un infractor dovedit, piatra de moara pentru PNL. Si imi aduc aminte ca presedintele Iohannis ii cerea inca din campania electorala sa faca pasul inapoi, tocmai pe baza condamnarii deja primite, pe vremea cand nu avea cum sa anticipeze ca vor aparea noi acuzatii.

Vad insa ca o parte dintre colegii domniei sale nu se arata deranjati de acest aspect. Puiu Hasotti spune ca "dl Chiuariu, fiind autosuspendat din PNL (...), isi poate continua activitatea in grupul parlamentar PNL ca parlamentar independent".

Deci intelegem ca pentru liderul senatorilor liberali nu e nicio problema ca un condamnat penal pentru abuz in serviciu comis, culmea culmilor!, in calitatea de ministru al Justitiei, sa fie in continuare membru in grupul parlamantar liberal, senator cu drepturi depline de a-si exercita votul in privinta oricarei legi.

Pentru liderul senatorilor liberali vad ca nu e nicio problema ca Tudor Chiuariu sa participe la facerea si impunerea legilor acestei tari. Si, pana una alta, senatorul infractor este chiar membru al Comisiei Juridice. "Va trebui sa fie o discutie cu domnul Chiuariu, sa vedem in ce masura mai este sau nu mai este oportuna prezenta sa in Comisia Juridica", spune dl Hasotti.

In ce comisie ar fi potrivit Chiuariu oare din perspectiva liderului senatorilor liberali? Ca mie nu imi vine in minte niciuna.

Sincer, nu cred ca acesta este semnalul pe care electoratul dlui Iohannis il asteapta de la noul PNL, de la partidul care se pregateste sa preia guvernarea acestei tari.

Eu pot intelege toate aspectele afective care ii leaga pe liberali de colegii lor. E firesc, e omeneste. Dar pot sa il tina de mana, sa-l consoleze indelung, sa-i trimita flori si bomboane, sa-i doneze lunar din diurna lor.

Dar daca PNL doreste sa arate o noua fata a politicii romanesti, daca vrea sa fie credibil in privinta exigentelor de integritate, ar trebui sa puna capat oricarei asocieri intre un infractor si partid.

Daca PNL vrea sa fie credibil, ar trebui sa ii ceara public, oficial lui Tudor Chiuariu sa demisioneze din partid, nu sa se autosuspende si, daca domnia sa refuza, sa-l excluda. Si, chiar mai mult, sa-i ceara demisia din Parlament, iar daca dl Chiuariu nu accepta, sa-l elimine cu totul din grupul parlamentar.

Sigur ca nu poate fi obligat la demisia din Parlamant, dar disocirea trebuie sa fie clara, neechivoca.

Cred ca atitudinea fata de Tudor Chiuariu este un prim test major pe care PNL il da in privinta asumarii reale si depline a criteriilor de integritate promise de Klaus Iohannis in campania electorala si validate de electorat pe 16 noiembrie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tudor Chiuariu mafia padurilor, #Chiuariu condamnat penal, #Chiuariu autospendat PNL , #PNL