Chiuariu, despre declaratiile lui Basescu: Morar sa se sesizeze!

Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:59
2035 citiri
Chiuariu, despre declaratiile lui Basescu: Morar sa se sesizeze!

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a declarat vineri ca asteapta ca procurorul general adjunct sa se sesizeze in privinta afirmatiilor lui Traian Basescu referitoare la incercarile politicienilor de interventie in actul de justitie, iar seful statului sa dea explicatii.

"Trebuie sa ne indepartam de modelul asta in care cineva vine si ne invrajbeste pe unii impotriva celorlalti. Trebuie sa avem un discurs mai echilibrat. S-a facut referire in discursul presedintelui la interventii pe care oamenii politici le fac pentru a opri dosare din Justitie si este un lucru foarte grav. Ma bucur ca procurorul general adjunct era in sala si astept sa se sesizeze pe aceste aspecte si dl Basescu sa dea explicatii, o data, cine sunt acele persoane, care sunt dosarele vizate, de ce nu a facut public imediat cand s-au intamplat aceste aspecte, ca banuiesc ca nu s-au intamplat aseara", a spus fostul ministru al Justitiei, la Congresul Avocatilor.

Tudor Chiuariu a aratat ca nu i s-a cerut sa intervina in justitie, punctand ca in ceea ce il priveste pe Traian Basescu "trebuie sa mearga pana la capat".

"Eu nu l-am auzit atat de explicit ca astazi. Cineva sa se autosesizeze. Este un fapt foarte grav prin care inteleg ca politicienii care sunt in relatii bune cu Basescu, asta inseamna in principal din partidul domniei sale, au incercat sa influenteze justitia si asta este un lucru foarte grav care trebuie investigat si pedepsit", a subliniat fostul ministru al Justitiei.

De asemenea, el l-a mai acuzat pe seful statului ca vrea sa invrajbeasca pe toata lumea, "pe avocati impotriva judecatorilor si procurorilor".

"Noi credem ca o atmosfera de colegialitate si nu altceva este propice desfasurarii si finalizarii cu succes a actului de justitie", a explicat senatorul PNL.

In ceea ce priveste afirmatia lui Basescu despre raul pe care politicienii il fac Romaniei pe plan extern, Chiuariu a apreciat ca unii dintre acestia au ca singura agenda discreditarea tarii.

"Din pacate trebuie sa constat cu neplacere ca majoritatea acestor politicieni sunt apropiati ai domnului Basescu si ii fac interesele si jocul inclusiv prin aceasta modalitate. Este un lucru trist. Aceasta campanie de denigrare a Romaniei trebuie sa inceteze. Deja am ajuns sa fim oaia neagra a Europei", a aratat el.

Potrivit acestuia, orice s-ar intampla in Europa, exista riscul ca tara noastra sa fie gasita "vinovatul de serviciu".

In acest context, Chiuariu a dat ca exemplu recentul scandal al carnii de cal, despre care spune ca "este una dintre consecintele acestei campanii absolut irationale de a ne denigra tara in strainatate".

Intrebat ce urmaresc astfel de politicieni, senatorul a precizat "interese politice inguste".

"Monica Macovei, de exemplu, vrea sa fie considerata Ioana D'Arc a luptei anticoruptie si de asta trebuie sa spuna ca in Romania este foarte multa coruptie ca nu are cu ce lupta daca nu ar fi coruptie. Si putem continua. Sigur ca multe din aceste campanii se inscriu in seria a ceea ce s-a intamplat asta vara si in incercarea disperata a unor grupuri politice si de interese de a-l mentine pe Basescu in functia de presedinte impotriva vointei populare", a mai spus presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri ca politicienii romani inca mai cred ca actul de justitie poate fi influentat, punctand ca spune acest lucru un om care "traieste pe pielea lui" intentia de trafic de influenta.

"Stiu foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni in dosare in justitia din Romania, ca se mai poate interveni la un judecator sau la un procuror. As spune aici, in fata dvs, ca daca avem o restanta in evolutia mentalitatii cuiva aceasta restanta este la politicieni. Ei inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se rezolva dosare cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta", a declarat seful statului la Congresul Avocatilor - 2013.

In context, presedintele a sustinut ca a trait pe propria piele intentia unor politicieni de a face trafic de influenta.

"V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceasta intentie de trafic de influenta, chiar in discutii cu presedintele, din partea unor politicieni: 'As vrea sa aranjam dosarul cutare, as vrea sa iasa rezolutia cutare'. Sigur ca ma uit cu jena si cu un sentiment pe care n-as vrea sa-l exprim in cuvinte, pentru ca inseamna ca sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10-15 ani de cand incercam reformarea Justitiei. Primul lucru la care trebuie sa ajungem, atat de repede cat se poate, este schimbarea mentalitatii politicului", a apreciat Basescu.

Citeste si:
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de...
Comentarii