Chiuariu: DNA scapa de pedeapsa vinovatii de frauda

Luni, 18 Februarie 2008, ora 17:18
1029 citiri
Chiuariu: DNA scapa de pedeapsa vinovatii de frauda

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a criticat luni DNA pentru numarul redus de dosare solutionate, dintre cele trimise de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda in perioada 2005-2007, informeaza NewsIn.

"Prea multe dintre dosarele de frauda instrumentate de DLAF si trimise DNA, pentru sanctionarea celor vinovati si pentru recuperarea pagubelor, raman nerezolvate ani de zile", a declarat Chiuariu, la prezentarea raportului DLAF pe anul 2007.

Fostul ministru al Justitiei a condus Departamentul pentru Lupta Antifrauda - institutie cu atributii in verificarea modului in care sunt accesate si utilizate fondurile europene - pana la numirea sa in functia de ministru al Justitiei, in primavara lui 2007.

Potrivit lui Chiuariu, din cele 121 de dosare trimise de DNA intre 2005-2007, mai mult de jumatate, respectiv 68, sunt inca nesolutionate. Intre acestea, patru dosare au fost trimise procurorilor in 2005, 17 in 2006, iar diferenta in 2007.

Fostul ministru al Justitiei a facut referire, in acest context, la programul comunitar Youth. Potrivit lui Chiuariu, fraudarea programului, intre anii 2001-2005, a dus la blocarea finantarii europene care revenea Romaniei, iar Guvernul a trebuit sa acopere de la bugetul de stat fondurile care au fost utilizate incorect - respectiv 1,6 milioane de euro - pentru a putea debloca programul.

"DLAF a inaintat DNA in februarie 2006 raportul controlului privind posiblele fraude. Nici astazi, la doi ani de la deschiderea acestui dosar, ancheta nu este finalizata, cei vinovati nu au fost identificati, iar prejudiciul nu a fost recuperat", a declarat el.

Chiuariu a criticat activitatea DNA si la prezentarea raportului precedent al DLAF, idee sustinuta si de Cristian David, care la acea vreme era ministrul delegat pentru implementarea aquis-ului comunitar si care avea in subordine DLAF. Chiuariu era, la acea vreme, sef al Departamentului.

David declara, in februarie 2007, ca DNA a solutionat in 2006 doar 17 dintre cele 49 de dosare primite de la DLAF in acelasi an, iar in 2005, din cele 21 de dosare trimise la DNA au fost solutionate doar 10.

Chiuariu a ridicat aceeasi problema, dar a spus ca este totusi multumit de solutiile date de procurori. "Nu pot sa ma plang de solutii pentru ca 80% din investigatiile noastre au fost confirmate de procurori", spunea Chiuariu.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#chiuariu, #DNA, #acuza , #stiri Tudor Chiuariu