DNA a pus ochii pe ministrii liberali: de la caltabos la Posta Romana

Miercuri, 26 Decembrie 2007, ora 20:44
2786 citiri
DNA a pus ochii pe ministrii liberali: de la caltabos la Posta Romana

Guvernul Tariceanu nu a scapat de vizorul DNA nici in 2007, mai multi ministri fiind acuzati de acte de coruptie, arata o retrospectiva Amos News. Printre acestia s-au numarat Szolt Nagy, Tudor Chiuariu si Decebal Traian Remes.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, solicita, la jumatatea lunii septembrie, acordul Comisiei Speciale de la Cotroceni in vederea inceperii urmaririi penale a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Potrivit DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2004-iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice. Hotararea de Guvern 377 este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare, semnata de Zsolt Nagy, privind terenul din Calea Victoriei 133-135 explica imprejurarile in care din 1996 imobilul si terenul aferent au intrat in administrarea Regiei Autonome "Posta Romana" din cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Pe 8 octombrie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie il sesizeaza pe presedintele Romaniei sa ceara urmarirea penala fata de Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Initial, din probele administrate de procurorii DNA, rezulta ca, in cursul lunii septembrie 2007, Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 lei si a sumei de 15.000 lei de la Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului.

Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Ioan Muresan promisese ca va oferi si un autoturism de lux.

In cursul serii de 5 octombrie, procurorii DNA au dispus retinerea lui Muresan Ioan pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor mentionate mai sus, urmand ca acesta sa fie prezentat duminica Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Propunerea de arestare preventiva a fost respinsa, Ioan Avram Muresan urmand a fi cercetat in libertate.

Tudor Chiuariu, fost Ministru al Justitiei, anunta, duminica, 9 decembrie, intr-o conferinta de presa, ca va renunta la functie si promitea ca atunci cand "aceasta inscenare ridicola va lua sfarsit" va reveni in fruntea ministerului pentru a continua reforma in justitie.

In luna septembrie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, decide, in baza Legii nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala, intrunirea Comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei, de data aceasta, de catre Tudor Chiuariu, decizie luata ca urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la inceperea urmaririi penale fata de acesta.

Chiuariu este acuzat de abuz in serviciu in dosarul Posta Romana.

Citește și:
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...