Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, audiat la DNA

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 11:11
889 citiri
Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, audiat la DNA

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, s-a prezentat din nou, vineri, la DNA, informeaza NewsIn. Acesta a refuzat sa faca declaratii si a precizat ca va da mai multe detalii dupa intalnirea cu procurorii anticoruptie.

Chiuariu a fost si pe 15 februarie la DNA pentru audieri in dosarul "Posta", in care este vizat si fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si in care directorul general al Postei Romane, Dan Mihai Toader, este deja cercetat penal.

Tudor Chiuariu a demisionat din functie la 10 decembrie 2007, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut un apel la premier, cerandu-i sa faca un "act politic inteligent" si sa il remanieze pe ministru, a carui suspendare, odata cu inceperea urmaririi penale, ar echivala cu "un faliment al justitiei".

La 18 septembrie 2007, DNA a cerut aviz de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale fata de cei doi demnitari , ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, in dosarul nr. 240/P/2007.

DNA a anuntat, la 10 septembrie 2007, ca are in lucru un dosar privind "Posta Romana" si ca face verificari cu privire la HG 377/2007, avizata de ministrul justitiei, Tudor Chiuariu. DNA preciza ca cercetarile presupun si verificarea imprejurarilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei.

Potrivit DNA, in cadrul dosarului penal 218/P/2006, inregistrat in luna septembrie 2006, procurorii efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a anuntat pe 19 noiembrie ca il da in judecata pe fostul presedinte al Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, in urma unor afirmatii la adresa companiei care ar fi cauzat acesteia grave prejudicii.

"Cozmin Gusa in spiritul dreptatii, porneste o investigatie si sesizeaza lucruri care n-au nicio legatura cu realitatea, lucruri pe care apoi incepe sa le valorifice. Dumnealui spune ca terenuri din domeniul public sunt date unor firme fara licitatie si subevaluate. Acestea sunt acuze foarte grave. Valoarea cladirii era cu minus privind costurile de demolare si nu cum a zis Cozmin Gusa, ca era subevaluata. Ca dovada exista raportul de evaluare", a declarat directorul CNPR, Mihai Toader.

Reprezentantii companiei au mai spus ca CNPR a avut in proprietate Palatul Postelor din Calea Victoriei 112, imobil care nu a mai fost retrocedat, iar guvernantii au facut un act corect in 1996, cand, printr-o hotarare de guvern au dat in administrare Postei, imobilul, pentru ca la acea vreme compania opera ca regie autonoma. In 1998, toate proprietatile au trecut in administrarea Postei Romane, inclusiv aceasta proprietate.

"Niciodata CNPR nu a avut sub administrare bunuri din domeniul public si aici ma refer la titlurile de proprietate. In 1998, 1999 si chiar 2001 acest bun era in cadrul companiei private Posta Romana. In 2005, conducerea executiva a continuat un demers ce a inceput din 2001, cand s-a decis ca alaturi de alte bunuri, cladirea va face obiectul unei valorificari. Astfel, in 2004, pe baza unei hotarari AGA s-a organizat o licitatie", a spus Toader.

El a adaugat ca pentru a avea certitudinea ca aceasta licitatie va fi mai mult decat corecta, s-a adresat lui Radu Timofe de la SRI si lui Gheorghe Fulga. In plus, cladirea din Calea Victoriei 133 - 135 reprezenta un risc enorm in cazul unui cutremur, a mai spus Toader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Tudor Chiuariu, #DNA , #stiri Tudor Chiuariu