Procurorii cer intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru Tudor Chiuariu si Nagy, in dosarul Posta

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 14:51
3728 citiri
Procurorii cer intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru Tudor Chiuariu si Nagy, in dosarul Posta
Foto: EVZ

Directia Nationala Anticoruptie a cerut pedepse cuprinse intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostul ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul in care cei doi sunt acuzati ca ar fi trecut ilegal un imobil din patrimoniul Postei Romane in cel privat.

Luni, in cadrul ultimului termen de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in ultima luare de cuvant, procurorii DNA au cerut pedepse de 5 si 15 ani de inchisoare pentru cei doi fosti ministri, acuzati de abuz in serviciu. Urmeaza pledoariile finale ale avocatilor celor doi acuzati, fiind posibil ca si Chiuariu si Zsolt Nagy sa sustina un "ultim cuvant", in care sa-si sustina cauza.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat, in fata instantei, ca faptele comise de cei doi fosti ministri sunt grave si sunt dovedite de probele aduse de acuzare. Reprezentantul DNA a mai spus ca faptele acestora "nu s-au produs din culpa, asa cum acrediteaza apararea, ci au fost comise prin prisma atributiilor de serviciu", relateaza Mediafax.

Tot procurorul a aratat ca "faptul ca nu s-au dovedit legaturi si intelegeri frauduloase intre Nagy si Chiuariu nu inseamna ca fapta de abuz in serviciu nu s-a consumat", astfel ca se impune condamnarea acestora si, totodata, privarea acestora de o serie de drepturi civile, intre care cele de a alege si de a fi ales.

Ulterior, dupa incheierea sedintei, sau la un termen care va fi anuntat, completul de cinci judecatori ar putea da un verdict in acest dosar.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat, pe 28 noiembrie 2012, iar fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a primit trei ani de inchisoare cu suspendare, decizie contestata la completul de cinci judecatori.

Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica a CNPR, Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al CNPR, fostii ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si Ioan Folfa au fost trimisi in judecata in decembrie 2010, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale, privind instrainarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitala.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Dosarul "Posta Romana", la final: Fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy ar putea afla sentinta

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre SC Imopost SA, potrivit DNA.

Procurorul de caz a precizat, in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata cei doi fosti ministri ca din probe nu rezulta ca acestia au cunoscut faptul ca imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, in mod indirect, ca efect al avizarii HG 377/2007, asigurandu-se si beneficiile rezultate in urma subevaluarii imobilului din Calea Victoriei.

Potrivit DNA, SC Imopost Developements SA s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creata ca un parteneriat intre CN Posta Romana SA, SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice, in scopul demolarii unor cladiri existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei 133-135 si edificarea unui imobil cu functiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Postei Romane a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 sa fie ad

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...
Comentarii
Poza sevastian
sevastian
rank 1
Procurorii cer inchisoare pentru Tudor Chiuariu si Nagy.