Raportul CE pe Justitie, un cumul de bile negre - Vezi reactiile politicienilor

Marti, 20 Iulie 2010, ora 14:25
3660 citiri
Raportul CE pe Justitie, un cumul de bile negre - Vezi reactiile politicienilor
Foto: Oron

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat marti, dupa aprobarea raportului pe Justitie al UE ca Guvernul Boc a scos Romania in afara Uniunii Europene.

Fostul ministru al Justitiei noteaza ca, pentru prima oara, Romania este criticata pentru ca incalca angajamentele luate in momentul aderarii.

"Este pentru prima data cand, intr-un raport de tara dupa dobandirea calitatii de membru al Uniunii, CE constata ca Romania incalca in mod clar angajamentele luate la momentul aderarii, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat Tudor Chiuariu, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI

In plus, Uniunea Europeana constata lipsa de vointa politica a unui Guvern care poate fi echivalat cu guvernarea Nastase, precizeaza Chiuariu.

"De asemenea, este primul raport care constata lipsa de vointa politica a Guvernului si majoritatii parlamentare de a combate coruptia. Prin aceasta, Comisia Europeana pune semnul egal intre Guvernul Boc si Guvernul Nastase, in ceea ce priveste tolerarea coruptiei, a conflictelor de interese, a fraudei fondurilor europene", a mai declarat Chiuariu.

Raportul subliniaza faptul ca Guvernul a esuat in asigurarea cadrului de functionarea a Agentiei Nationale de Integritate, dar si a cadrului de control al averilor si conflictelor de interese, dar si regrese in controlul fondurilor europene.

Horia Georgescu, secretar general ANI: Ne asteptam la legea ANI sa fie criticata

"Era de asteptat ca legea ANI sa fie criticata. Este o consecinta a amendamentelor adoptate de Parlament", a declarat pentru Ziare.com Horia Georgescu, secretar general Agentiei Nationale de Integritate.

El a precizat ca, in raportul anterior, ANI era vazuta intr-o lumina buna.

"In raportul anterior, cel tehnic, ANI era vazuta intr-o lumina buna. Activitatea Agentiei era apreciata", a mai spus Georgescu.

Vicepresedintele PSD Ioan Chelaru a afirmat ca declararea ca neconstitutionala a noii legi ANI de catre CCR a fost pe alte considerente decat cele invocate de presedintele Basescu. Acesta sustine ca noua lege contine aceleasi prevederi pe care le-au respins anterior.

"Am inteles ca principalele discutii au fost legate de imprejurarea ca de la articolul 11 incolo au fost pastrate textele din vechea lege care fusesera declarate neconstitutionale. A doua chestiune era legata de imprejurarea ca acelasi domeniu este reglementat de trei legi, ceea ce contravine legislatiei de tehnica legislativa. Din sesizarea presedintelui n-au admis niciunul din capetele de cerere ale presedintelui, ci au admis alte lucruri", a declarat Chelaru, pentru NewsIn.

PC: Guvernul nu a convins UE privind lupta anticoruptie

Potrivit presedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin, Partidul Democrat-Liberal nu a convins Uniunea Europeana de "asa-numita lupta anticoruptie".

In ciuda explicatiilor pe care le-a facut de cand au preluat puterea, PD-L nu a extirpat coruptia din Romania, ci a incurajat-o. Mai rau, asa-numita lupta anti-coruptie a PDL nu a convins Europa si isi dovedeste aspectul politic si discretionar.

Este o palma, per ansamblu, data Guvernului Boc si pretentiilor reformatoare ale acestuia. Este dovada clara ca guvernarea PD-L a reprezentat un pas inapoi pentru Romania pana in momentul de fata si ca ne scufundam intr-o stare cetoasa si nesigura din punctul de vedere al institutiilor statului", a spus declarat liderul PC, pentru Agerpres.

Potrivit fostului negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, considera ca raportul arata cum Uniunea Europeana reproseaza Romaniei ca "i-a intors spatele".

"Limbajul raportului este destul de clar si, daca, pana in 2009, Comisia Europeana 'a tinut spatele' Romaniei in fata criticilor severe ale unor state membre, acum, in 2010, Comisia Europeana reproseaza Romaniei ca 'i-a intors spatele'.

In fapt, exceptand presa din Romania, se dovedeste inca o data ca numai Comisia Europeana se gandeste la interesele reale ale cetatenilor romani, care ar trebui sa fie beneficiarii functionarii statului de drept in Romania", a declarat Puscas.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL, sustine ca Romania a dovedit destula determinare in reforma judiciara, insa ca nu este un proces care sa se desfasoare rapid.

In ceea ce priveste ANI, Norica Nicolai a declarat ca este vorba despre o decizie nationala si ca nu exista directive in acest sens.

"In ceea ce priveste ANI, in masura in care decizia a fost a Parlamentului si decizia este nationala, nu exista directive, trebuie sa se procedeze in raport de noile competente la o aplicare foarte corecta, rapida si eficienta a legii", a declarat Norica Nicolai, pentru Mediafax.ro.

Iulian Urban, senator PD-L, a facut marti un apel catre parlamentarii democrat-liberali, sustinand ca Legea ANI trebuie "corectata" de urgenta. Senatorul a mers chiar mai departe si a sustinut ca, in cazul in care Legea ANI va iesi din nou "ciuntita" din Senat, se va gandi "extrem de serios" sa demisioneze din Senat.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca raportul Comisiei Europene reprezinta o analiza obiectiva a starii Justitiei din Romania si este un semnal ca trebuie schimbate lucrurile in ceea ce priveste sistemul judiciar.

Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat marti, ca raportul Comisiei Europene nu putea sa ignore fragilizarea institutionala a ANI sau sa nu remarce carentele sistemului judiciar din Romania si sa sublinieze importanta alegerilor pentru noul CSM.

Valeriu Stoica a afirmat ca raportul Comisiei Europene privind justitia este obiectiv si identifica in mod corect atat progresele facute in domeniul reformei justitiei, cat si, mai ales, vulnerabilitatile ei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Raport CE justitie, #raport justitie Romania, #raport justitie 2010, #Chiuariu raport Justitie , #stiri Tudor Chiuariu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mult tupeu mai au liberalii astia ! Sa le traiasca Chiuariu - ca le este emblema si il merita .
Poza ulivia
ulivia
rank 1
TOTALITARISM-NEOCOMUINISM-ul -PDL-ist FATA IN FATA CU CERINTELE LEGAL-DEMOCRATICE ALE COMISIEI EUROPENE.